08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De røde stemmer blåt

De røde stemmer blåt

Torsdag, 22. november, 2007, 00:00:00

Næsten seks ud af ti danskere ligger værdipolitisk til venstre, men flertallet stemmer borgerligt. Venstrefløjen mangler klare visioner, er forskernes forklaring

Miljøet bør komme før den økonomiske vækst, indvandring er ikke en trussel mod danskheden og vi giver for lidt i ulandsbistand.
Der er sket et værdiskred i Danmark, og det er klart til fordel for oppositionen.
56 procent af dansker placerer sig i dag til venstre på den værdipolitiske skala, viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion Capacent har lavet for Ugebrevet A4.
Undersøgelsen viser, at der er sket et klart holdningsskift siden VC-regeringen kom til i 2001, hvor det var omvendt,. I perioden 1990 til 2001 var 60 procent af danskerne værdipolitisk højreorienteret.
Men selvom danskerne altså værdipolitisk vejer tungest på venstre side af vippen, stemmer de ikke derefter. VCO-regeringen fastholdt sit flertal ved folketingsvalget den 13. november.

Forskellen er ens
Det kan forklares med, at det kan være svært at se forskel de to alternativer, mener pensioneret valgforsker ved Københavns Universitet, Hans Jørgen Nielsen.
- Hvis du gerne vil give social- og sundhedsassistenterne mere i løn, kan du stemme på SF eller Socialdemokraterne. Men du kan lige så godt stemme på Pia Kjærsgaard, hvis du tror debatten i medierne, siger han til Arbejderen.
Hans Jørgen Nielsen mener, at det er oppositionens mangel på samlede visioner, der slår igennem i meningsmålingerne.
- Der er næsten ingen der taler om socialisme i dag. I stedet forsøger partierne sig med enkeltsager som højere løn til de offentligt ansatte eller et nyt ungdomshus, forklarer han, og tilføjer, at SF`s Villy Søvndal er den politiker, der kom tættest i valgkampen på at vinde på en vision:
- Men det var mest visionen om at være en hyggelig jyde!

Manglende principper
Også Anders Lundkvist, medredaktør af nettidsskriftet Kritisk Debat og politisk økonom ved Aalborg Universitet, kaster skylden for venstrefløjens tabte valg på manglende principper.
- Velfærd og skattelettelser var et af de væsentligste temaer i valgkampen. Det er en god dagsorden, men alligevel var venstrefløjens kritik af regeringen blodfattig og begrænset til appeller om, at 'det er synd for dem, der kommer i klemme', skriver han i Politiken.
Anders Lundkvist antager, at når venstrefløjen ikke klart kritiserer højrefløjens politik og kræver en kursændring mod den stik modsatte retning, så skyldes det, at kritikken ville give bagslag til Socialdemokraterne.
>- Det var under den socialdemokratiske regering, at uligheden virkelig steg. Det var Nyrup, der privatiserede TDC og dermed overlod kontrollen med den moderne infrastruktur til de kapitalfonde, som han nu kritiserer så voldsomt. Det var under Nyrup, at den 2010-plan blev vedtaget, som klart udtrykte at den offentlige sektor skulle marginaliseres i forhold til den private. Og det var under Nyrup, at der virkelig kom gang i markedsgørelsen af den offentlige sektor, påpeger Anders Lundkvist.

Simpel overlevelse
Derfor er udfordringen for den øvrige venstrefløj nu at formulere en principfast politik, der kan presse Socialdemokraterne til venstre.
- Det er ikke et spørgsmål om at svinge med fanen, men om simpel overlevelse. Hvis den åbne og skjulte undergravning af den offentlige sektor får lov at fortsætte, bliver vi alle private inde i hovedet, og højrefløjen får lov at vinde næste valg, advarer Anders Lundkvist.
Han mener, at den værdikamp der skal tydeliggøres, står mellem den offentlige og private sektor og deraf mellem demokrati og kapitalisme.
Den offentlige sektor styres nemlig mere og mere af krav om overskud end af politiske prioriteringer, og demokratiet, hvor alle har lige stemme, bliver efterhånden udvandet til, at vores indflydelse bliver afgjort af, hvor mange penge vi har til forbrug og investering.
- Når venstrekræfterne i landet har tilladt denne udvikling uden seriøs modstand, skyldes det enten, at man ikke har forstået udviklingen eller at man er ligeglad, lyder forskerens barske kritik af venstrefløjsaktørerne i valget.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. nov. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland