De hævede kommuneskatter skal sikre et serviceniveau, der modsvarer borgernes forventninger til velfærd. Nødvendigt, mener Socialdemokraterne
Landets kommuner vil bruge 206 milliarder kroner på service i 2008. Det er en stigning på 2,2 milliarder eller 1,1 procent i forhold til sidste år, og går først og fremmest til folkeskolen, ældreområdet, administration og daginstitutionerne.
Det fremgår af 'Budgetoversigt 2008', som Kommunernes Landsforening, KL, netop har offentliggjort. Det er en samlet oversigt over budgetterne i alle landets kommuner.
For at finansiere de øgede udgifter har 54 ud af 98 kommuner valgt at hæve kommuneskatten. Dermed er økonomiaftalen med regeringen overskredet med 600 millioner kroner.
Nødvendig overskridelse
- Det er nødvendigt med flere penge til kommunerne, så de kan leve op til de forventninger, der skabes på Christiansborg. Det har ikke skortet på velfærdsløfter fra regeringen, samtidig med at kommunerne bliver holdt i økonomisk spændetrøje, siger Socialdemokraternes kommunalordfører, Lise von Seelen, til Arbejderen.
Den udlægning bekræfter Kommunernes Landsforening.
'At det har været vanskeligt for kommunerne at holde skatten inden for den ramme, der blev fastsat i økonomiaftalen, skyldes blandt andet at der hen over sommeren kom stærke signaler fra både regering og Folketing om mere velfærd,' skriver KL i budgetoversigten.
Skatten udgør omtrent 80 procent af kommunernes indtægter, der derudover omfatter bloktilskud og udligning fra staten.
Straf eller ej
De forhøjede kommuneskatter var en varm kartoffel i den netop overståede valgkamp, fordi de bryder regeringens skattestop.
Både statsminister Anders Fogh Rasmussen og indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen lovede få dage før valget, at kommunerne ikke ville blive straffet. Derimod ville regeringen sænke statsskatten, så skattestoppet blev opretholdt.
Begge ministre har imidlertid trukket i land efter valget.
- Det vigtigste forud for valget var at sende et signal om, at kommunerne ikke skal genåbne budgetterne, og det holder. Dengang kendte vi ikke overskridelsen på serviceudgifterne og kunne derfor ikke pege på en sanktion. Nu ved vi, at der er brugt for 600 millioner kroner mere end aftalt, og det er klart, at det kan vi ikke bare slå en streg over, siger Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten.
Regningen udskydes
Lise von Seelen frygter, at regningen blot bliver udskudt:
- Efter de nye udmeldinger kan kommunerne vente, at man vil kompensere i budgetforhandlingerne op til 2009. Det bliver meget vanskeligt for kommunerne, der har behov for at undgå besparelser på deres kerneydelser. Besparelser er med til at skabe øget usikkerhed i en situation, hvor man stadig er ved at få tingene til at fungere efter strukturreformen, pointerer hun.
Den radikale John Poulsen frygter, at regeringen vil gå efter at straffe de kommuner individuelt, som har hævet skatten og at det kan ende med at ramme det kommunale selvstyre.
- Det kan jo ende med, som det gjorde for regionerne, at man helt fjerner retten til at udskrive skat fra kommunerne, og så er det sket med det kommunale selvstyre, siger han i Jyllands-Posten.
Venstres kommunalordfører, Erling Bonnesen, siger til Arbejderen at han ikke vil kommentere budgetoverskridelsen, før han har analyseret tallene nærmere.
Service
Landets kommuner vil bruge 206 milliarder kroner på service i 2008. Udgifterne er fordelt således i kommunerne:
Folkeskolen: 22 procent
Ældre: 15 procent
Administration: 15 procent
Dagtilbud: 14 procent
Voksenhandicappede m. fl.: 11 procent
Sundhed: 7 procent
Miljø, bolig og trafik: 6 procent
Udsatte børn og unge: 6 procent
Øvrig service: 4 procent
Kilde: KL
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278