08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bundlinien tæller stadig mest

Bundlinien tæller stadig mest

Fredag, 23. november, 2007, 00:00:00

Onsdag rykkede Arbejdstilsynet på uanmeldt kontrolbesøg på 190 byggepladser. Det udløste 135 strakspåbud eller forbud

af Hans Brinkmann
Usikre stilladser, tagarbejde uden faldsikring og andre livsfarlige forhold. Det var noget af det, der mødte Arbejdstilsynet, da det onsdag rykkede ud på byggepladser over hele landet.
Arbejdstilsynet kan på baggrund af besøgene konkludere, at der fortsat er masser af uløste problemer med sikkerhed og arbejdsmiljø på byggepladserne.
- Vi undrer os over, at virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen har så svært ved at lære af deres erfaringer. Selv hos de største entreprenører oplever vi igen og igen, at det vi fortæller dem den ene dag, har de glemt den næste, siger kontorchef Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet til Politiken.dk.
Arbejdstilsynets aktion er blot den seneste i en stribe besøg, som stort set har givet samme resultat.
- Det svarer helt til det billede vi ser, når Byggefagenes Samvirke tager på kontrol, siger Flemming Hansen fra Fagligt ansvars arbejdsmiljøgruppe.
- Det går alt for stærkt på byggepladserne. De tidsplaner arbejdsgiverne presser igennem gør, at der ikke altid er tid til at tage de nødvendige sikkerhedshensyn, siger han.
Han peger på, at de 17.000 udenlandske byggearbejdere er med til at sænke standarden.
- De er ikke vant til samme standarder, samtidig er der trukket nye folk ind fra andre brancher, som ikke har et grundlæggende kendskab til byggeriet, siger han.
- Det er stadig bundlinien der tæller for entreprenørerne, det er en ledelses prioritering. Og så spiller det også ind, at arbejdsgivernes ansvar er lempet, det frister til at springe over, hvor gærdet er lavest, siger han.
Trods Arbejdstilsynets gentagen aktioner er der ikke udsigt til forbedringer, mener Flemming Hansen.
- Senest har Dansk Byggeri jo åbent sagt, at når der kommer en nedgang, så vil man beholde 'de mest fleksible'. Det betyder dem, der ikke er alt for besværlige og stiller for store krav for eksempel til sikkerheden. Sådan kan man forstå det budskab, siger han.
På baggrund af de alarmerende ulykkestal for 2005, hvor 20 blev dræbt på byggepladserne, blev der sidste år udarbejdet en handlingsplan for byggeriet, som skulle stoppe den alvorlige udvikling. Det endte med en 20 punkts plan, hvor Arbejdstilsynets uanmeldte besøg er en del af den.
- Arbejdstilsynet udfører deres del, og fagbevægelsen gør i BAT-kartellet det, vi påtog os. Men arbejdsgiverne påtog sig ingen ting i forbindelse med planen. Og udviklingen viser, at de heller ikke gør noget ved det. De vil ikke slå deres egne medlemmer oven i hovedet, og selv de store certificerede virksomheder går ikke fri, så der er brug for at stramme voldsomt op, siger Flemming Hansen.

Artiklen er hentet fra Fagligt Ansvars hjemmeside.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. nov. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland