08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fogh snyder os for afstemning

Fogh snyder os for afstemning

Fredag, 23. november, 2007, 00:00:00

Gennemførelsen af den nye EU-forfatning gøres i regeringsgrundlaget til en ren formssag. Når den er gennemført, skal de danske undtagelser også væk ved folkeafstemning

I det regeringsgrundlag, som Fogh offentliggjorde i går, står der ikke én linie om en eventuelt folkeafstemning om den nye EU-forfatning. Tværtimod fremtræder det som om, at det allerede er besluttet at sætte forfatningen i kraft.
'Det er særdeles positivt, at der er opnået enighed om en ny traktat, som skal ratificeres i løbet af 2008(!) Regeringen vil arbejde for, at den større internationale synlighed og gennemslagskraft, som EU får med den ny traktat, udnyttes bedst muligt,' hedder det i regeringsgrundlaget.
Regeringen vil også - når EU-forfatningen er gennemført - af med samtlige danske EU-undtagelser. Det kræver dog en folkeafstemning, erkender regeringen.
- Regeringen ønsker tilsyneladende kun folkeafstemninger, der giver mere union. Derimod forsøger den systematisk at undgå enhver afstemning, der kan bremse unionsudviklingen, siger Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.
Han mener, at regeringens fokusering på folkeafstemning om undtagelserne skal trække fokus væk fra den nye EU-forfatning og den kendsgerning, at den næsten ord til andet er identisk med den, der blev stemt ned i Frankrig og Holland. Søren Søndergaard understreger, at forfatningen ifølge de sidste danske meningsmålinger også står til at blive forkastet i Danmark, hvis regeringen ikke havde valgt at droppe den planlagte folkeafstemning.
Officielt skal regeringens jurister først i næste måned afgøre, om det ifølge den danske grundlovs regler er nødvendigt at afholde en folkeafstemning om den nye EU-forfatning. Det nåede de frem til, at det var med den gamle EU-forfatning, fordi den gav EU beføjelser på nye politikområder.
Men alt tyder på, at juristerne denne gang når frem til, at det ikke er nødvendigt med en folkeafstemning om den nye forfatning. Blandt andet fordi man har flyttet de 'grundlovsstridige' punkter over til paragraffer, der er omfattet af de danske undtagelser.
Hvis undtagelserne bliver afskaffet nu, ville et ja til den nye EU-forfatning altså kræve en folkeafstemning. Derfor planlægger Fogh først at afskaffe undtagelserne efter, at han næste år har sat sin bindende underskrift på EU-forfatningen.
Af andre vigtige punkter i regeringsgrundlaget kan nævnes, at regeringen også lægger også op til en 'mærkbar' lettelse af topskatten. Anders Samuelsen fra Ny Alliance lægger ikke skjul på, at denne del bærer Ny Alliances stempel.
Regeringen vil inden årets udgang fremlægge en samlet plan for 'det danske engagement' i Afghanistan. Til gengæld manes rygterne om en stigning i ulandsbistanden fra 0,8 til en procent i jorden. Der tales kun uforpligtende om at 'øge bistanden'.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. nov. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland