Der står ikke en linie om lønløft til offentligt ansatte i regeringsgrundlaget. Men det er regeringen ikke ene om at bestemme, siger topforhandler
Regeringens snak om at forbedre forholdene for offentligt ansatte blev sat i klartekst i går eftermiddag: Det offentliggjorte regeringsgrundlag giver ikke så meget som en krone til at løfte lønnen ved de kommende overenskomstforhandlinger.
- Jeg havde sådan set heller ikke ventet andet, siger Flemming Vinther, formand for det statslige forhandlingsudvalg i Offentligt Ansattes Organisationer.
Ifølge statsministeren skal arbejdsmarkedets parter kunne forhandle overenskomster, uden at regering og Folketing blander sig. Flemming Vinther har regeringen, nærmere bestemt finansministeren, som direkte modpart i de overenskomstforhandlinger, der for alvor tager fart i næste måned.
- Jeg sætter ikke lighedstegn mellem, at der ikke står noget i regeringsgrundlaget, og at der ikke bliver givet noget ved overenskomstforhandlingerne. Vi går stadig til overenskomstforhandlingerne med frisk halm i træskoene, men vi er da godt klar over, at det ikke bliver nemt, siger Flemming Vinther til Arbejderen.
- Jeg tror, at arbejdsgiverne, i det her tilfælde stat og regioner, skal være meget bevidste om, at de medarbejdere, de nyder godt af hver eneste dag, er ved at nå smertegrænsen, understreger Flemming Vinther.
- Min oplevelse er, at vores medlemmer har et meget stort ønske om at yde en meget høj og professionel service inden for det offentlige. Men de er ved at være trætte af hele tiden at blive mødt med, at hvis du ikke er hurtig nok, effektiv og dygtig nok, så udliciterer vi området - og samtidig blive mødt med, at du må heller ikke få for meget i løn, siger Flemming Vinther.
Han mener, at der helt klart er nogle lavtlønsområder, der skal have et seriøst løft, og forudser konflikt, hvis der ikke er forståelse for, at der 'denne gang er brug for neget ekstraordinært'. Omvendt tror han ikke, at regeringens modvilje mod at blande sig i overenskomstforhandlingerne også strækker sig til at holde sig væk fra indgreb i tilfælde af konflikt.
- Nu er der så meget, der er atypisk i disse her forhandlinger, at man snart ikke kan bruge 'plejer' til noget. For eksempel plejer Folketingspolitikere ikke, når de ophøjer et mæglingsforslag til lov, så lige at lægge fem milliarder kroner ekstra oven i. Men nu må vi se hvad der sker. Det er i hvert fald ikke regeringsgrundlaget alene, der afgør hvordan det spænder af, siger Flemming Vinther.
Dansk Folkeparti meddelte i går LO, at de ikke vil være med til at sikre ekstra penge tll de offentligt ansattes overenskomstforhandlinger udenom regeringen. LO har i denne uge inviteret alle de partier, der har erklæret sig parat til at give ekstra penge til de offentligt ansattes forhandlinger, til møde. Men uden Dansk Folkeparti er der ikke flertal for at afsætte en ekstra pulje penge.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278