Nørrebro Bryghus fyrede en kok, som nægtede at melde sig ud af 3F, da konflikten startede i juni. Da hun ikke bøjede sig for pres og trusler, kom fyresedlen
Organisationsfriheden gælder ikke for de ansatte hos Nørrebro Bryghus. I hvert fald ikke hvis de vælger at være medlem hos 3F. I så fald presses de til at melde sig ud eller bortvises fra arbejdspladsen.
Det oplevede Louise Olsson Jacobsen, der var ansat som kok hos Bryghuset, da 3F i sommers indledte konflikt med virksomheden for at få tegnet overenskomst.
Her godt fire måneder efter at konflikten startede, har hun sagt ja til at fortælle sin historie til Arbejderen og inviteret os indenfor i sin lejlighed i Sorgenfri nord for København. Her er der udover familiens mennesker også plads til en stor hund, to katte og et akvarium.
Louise Olsson Jacobsen blev medlem af 3F, allerede mens hun var kokkeelev på Bornholm. Chefen på lærerpladsen var af den type, som sparede på femørerne.
- Jeg var klar over, at jeg havde brug for hjælp, hvis jeg skulle have mine penge, derfor meldte jeg mig ind i 3F, fortæller Louise Olsson Jacobsen, som blev udlært for tre år siden.
Siden flyttede hun fra Bornholm og fik arbejde som kok på Nørrebro Bryghus den 1. december sidste år.
- Det var lige op til jul og noget af en stresset periode, men folk var glade, og jeg havde det udemærket, fortæller Louise Olsson Jacobsen om den første tid på Bryghuset. Hun var også godt tilfreds med sin daglige arbejdstid fra 8-16, som passede godt med familielivet, selvom der ofte var overarbejde.
Louise Olsson Jacobsen havde godt hørt, at 3F prøvede at få overenskomst med Bryghuset og havde varslet konflikt.
- Jeg tænkte, lad os nu se, det kan jo være de får den overenskomst. Men så skulle vi til et medarbejdermøde, og stemme om vi ville have en overenskomst. Jeg spurgte, om der ville ske en bortvisning, hvis man valgte at blive i sin fagforening. Jeg fik at vide, at det ville der ikke blive tale om. Vi ville selvfølgelig ikke blive bortvist eller fyret, det var et frit valg, hvilken fagforening man var medlem af.
Det var restaurantdirektør Maj Toppenberg, som gav det løfte.
Pres fra ledelsen
Dagen før konflikten startede den 28. juni, blev Louise Olsson Jacobsen kaldt til et møde med tre fra Bryghusets ledelse sammen med en kollega, som også var medlem af 3F. Her blev der lagt et massivt pres på de to kokke for at få dem til at melde sig ud af 3F eller i hvert fald trodse de fagretslige regler og blive på arbejdspladsen trods konflikten.
- De sagde, at de synes, vi skulle tænke på vores job og overveje at gå imod 3F og blive på arbejdet. De ville støtte 100 procent op om os og sagde, at de ville betale vores dagbøder. 3F har siden fortalt mig, at der slet ikke er noget som hedder dagbøder i sådan en situation, siger Louise Olsson Jacobsen.
Den anden kok valgte at blive på arbejdet og meldte sig ud af 3F. Men Louise Olsson Jacobsen fastholdt, at hun var glad for sin fagforening og ikke havde i sinde at droppe den.
- Jeg lagde vægt på, at vi havde gode ordninger og forsikringer i 3F. Så sagde de, at min kæreste jo også var medlem af 3F, så vi kunne sagtens få alt det der alligevel. Så de kunne ikke se nogen grund til, at jeg ikke skulle melde mig ud, og opfordrede mig til at snakke med min kæreste om det.
Da Louise Olsson Jacobsen fastholdt, at arbejdspladsen ikke skulle bestemme, hvilken fagforening hun skulle stå i, konstaterede ledelsen, at det jo så betød, at hun ikke kom på arbejde dagen efter, hvor konflikten startede, og at hun derfor hellere for en sikkerhedsskyld måtte aflevere sin nøgle til Bryghuset. Og i øvrigt gjorde de det klart, at hvis der efterfølgende ville blive spurgt ind til den her samtale, ville de sige, at den aldrig havde fundet sted.
- Jeg havde da godt nok på fornemmelsen, at vi ikke var helt færdige med den diskussion endnu, men jeg havde ikke regnet med at blive truet med en bortvisning dagen efter, forklarer Louise Olsson Jacobsen.
Trusler om bortvisning
3F havde via brev meddelt Bryghusets ledelse, at de trak Louise Olsson Jacobsen væk fra arbejdspladsen, fra det tidspunkt hvor konflikten startede om morgenen den 28. juni. Det betød, at hun ifølge de fagretslige regler på det tidspunkt ikke var ansat på Bryghuset. 3F havde overtaget lønforpligtigelsen.
Samme morgen blev Louise Olsson Jacobsen ringet op af restaurantdriftschef Casper Santin. Han opfordrede hende til endnu engang grundigt at overveje, om hun ville blive i sin fagforening.
- Da jeg sagde, at jeg fastholdt min fagforening, sagde han, at så blev de nødt til at bortvise mig.
Dagen efter modtog 3F den skriftlige bortvisning af Louise Olsson Jacobsen. Den officielle begrundelse er, at hun bortvises, fordi hun er udeblevet fra arbejdet.
- Der gik tre til fire dage, før jeg selv modtog den skriftlige bortvisning. Her kunne jeg se, at det var restaurantchefen, der havde fyret mig, det var ikke engang min egen køkkenchef. Bagefter har de været ude i pressen og sige, at de da ikke havde fyret nogen, det var ikke særlig behageligt at høre på. Jeg ved også, at det er blevet sagt til kollegaerne inde på Bryghuset, at jeg ikke er blevet bortvist.
Efterfølgende har Louise Olsson Jacobsen kun snakket med en enkelt af sine tidligere kollegaer. De andre hilser ikke, når hun ind imellem møder op, og deltager i 3F`s protest foran Bryghuset.
- I starten, lige efter at det var sket, var det svært at komme ind og stille sig op ude foran. Men siden har jeg været med ved demonstrationer og den slags. Fyringen har jo ikke noget med min person at gøre, det er fordi jeg er medlem af 3F, forklarer Louise Olsson Jacobsen roligt. Hun oplyser, at det rent faktisk lykkes at få nogen til at droppe deres planlagte besøg på Bryghuset, når de hører hvad konflikten går ud på.
Unge og ufaglærte
De tidligere kollegaer er stort set alle meget unge og ufaglærte, mange er nye i tjenesten og en stor del studerende. 3F har anmeldt Bryghuset for diskrimination, fordi de direkte skriver i jobannoncer, at de ikke ansætter nogen over 30 år. En del af kritikken af 3F har netop kørt på, at med en 3F overenskomst ville Bryghuset kunne blive tvunget til at ansætte ældre faglærte arbejdsløse tjenere, de såkaldte Tivoli-tjenere, som står uden arbejde når sæsonen slutter.
- Der var ingen faglærte tjenere ansat, mens jeg var der, ikke engang restaurantchefen var udlært. De ville kun have unge ufaglærte tjenere på cirka 18 til 25 år. De fik to til tre dage til at lære alt det, de skulle kunne. Hvis ikke de kunne det på den tid, så var det bare ud, fortæller Louise Olsson Jacobsen.
- Jeg har set tjenere bryde sammen, fordi de ikke kunne klare presset. Der var meget overarbejde og ikke altid tid til pauser.
På spørgsmålet om hvad kollegaerne siger til de arbejdsforhold, slår hun ud med armene og konstaterer bare, at de ikke sagde så meget.
- Det tør de ikke, mange er studerende der tjener nogle ekstra penge. De kender ikke reglerne.
Mange af de ansatte er slet ikke i fagforening, mens andre er medlem af Kristelig Fagforening, som Bryghuset har tegnet overenskomst med i kampen for at undgå 3F overenskomsten, som betyder bedre løn og rettigheder på en række områder.
- Vi fik at vide af Medarbejderforeningen, at vi skulle holde os fra 3F, og at Kristelig Fagforening var bedre. Men jeg har aldrig set skyggen af nogen fra Kristelig Fagforening på arbejdspladsen, oplyser Louise Olsson Jacobsen.
Fortryder intet
Selv tjente hun 21.500 kroner før skat i grundløn. Aftalen lød på minimum 166 timer om måneden.
- Man kan da sige, at lønnen var god, hvis man gad knokle udover de 166 timer. Faktisk var det slet ikke frivilligt, om man ville have overarbejde. Jeg var den eneste på frokost, så der var ikke andre til at tage over.
Bryghuset har aldrig indbetalt pension for Louise Olsson Jacobsen, selvom de skal ifølge overenskomsten.
I dag er hun glad for, at have fået et andet arbejde hvor forholdene er bedre.
- Ellers er det jo sådan i restaurationsbranchen, at du skal checke alt i hoved og røv for at være sikker på, at du får hvad du skal have.
At det har været en hård omgang at sætte sig op imod Bryghusets ledelse, lægger Louise Olsson Jacobsen ikke skjul på. Men hun virker på den anden side ikke et øjeblik som om, det har taget kampgejsten fra hende.
- Det har da været et hårdt forløb. Jeg regnede jo ikke med at miste mit arbejde, ikke engang 3F regnede med, at de ville fyre mig. På den anden side tror jeg heller ikke, at det havde været så behageligt at komme tilbage til Bryghuset igen efter konflikten.
Louise Olsson Jacobsen er ikke meget for at spå om udfaldet af konflikten.
- Jeg tror ikke på, at Bryghuset giver sig, så længe de kan få kunder ind i butikken. Det skal tære hårdt på pengepungen, før de giver op. Men på den anden side er der vist røget nogle folk ud på bryggeriet, fordi de ikke kan få afsat deres øl. Modsat tror jeg heller ikke, at 3F giver op. Men lad os nu se hvad Arbejdsretten siger.
Da det hele kørte op i en spids, følte Louise Olsson sig som en lus mellem to negle - i klemme mellem kravene fra arbejdsgiveren på den ene side og fagforeningen på den anden. Men på spørgsmålet om hvor vidt hun har fortrudt, at hun blev i 3F i stedet for at bøje sig for ledelsens pres, falder svaret prompte uden den mindste tøven.
- Nej, jeg har helt bestemt ikke fortrudt, at jeg er medlem af 3F. Jeg har været godt tilfreds med fagforeningens opbakning i den her situation. Jeg har haft en fast kontaktperson, der har støttet mig og hjulpet, når der var brug for det.
Louise Olsson Jacobsen er tydeligvis ikke vant til at bruge store ord og armbevægelser. Men hun er ikke til sinds at give køb på grundlæggende principper.
- At man ikke selv kan vælge den fagforening, som sikrer de bedste forhold, det føler jeg ikke er ytringsfrihed, slår hun fast.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278