Det nye regerings-grundlag er spækket med mere frit valg og markedsgørelse af velfærd og forsyningssektor
Vandforsyning, misbrugsbehandling og madlevering i ældreplejen. Det nye regeringsgrundlag inviterer den private sektor på juleudsalg i velfærden, og hylderne bugner af slagtilbud.
- Regeringsgrundlaget er en systematisering af den markedsgørelse, der har været i gang siden 2001, siger faglig og politisk konsulent i FOA Århus, Jan Helbak, til Arbejderen.
Ifølge regeringsgrundlaget skal der lægges pres på kommunerne for at opfylde kravet om, at 25 procent af opgaverne skal udliciteres. Til det formål nedsættes et udbudsråd.
Derudover skal processen med privatisering af DONG og TV2 forstærkes, og flere statslige aktieposter skal klargøres til salg.
Det kommunale forsyningsområde, som blandt andet dækker vandforsyning og spildevandssektoren, skal omdannes til selskaber, og der skal indføres frit valg i affaldssektoren. Samtidig skal markedsgørelsen af togtrafikken og liberaliseringen af postmarkedet øges, og fjernvarmesektoren er også i regeringens søgelys.
- Kollektiv trafik og vandforsyning, som er noget helt basalt for samfundet, bliver gjort afhængig af, om det er overskudsgivende eller ej. Det er ikke kun et problem nu og her, fordi priserne stiger og kvaliteten falder. Det betyder, at hele forsyningssikkerheden undergraves, fordi det ikke kan betale sig at investere i fremtidssikring, advarer Jan Helbak.
Med grundlaget sætter regeringen handling bag kvalitetsreformens intentioner om udvidelse af frit valg i omfattende dele af den offentlige sektor. Samtidig skal læger og hjemmehjælps-visitatorer forpligtes til at informere bedre om det frie valg.
På ældreområdet skal borgerne udstyres med et servicebevis, der giver dem ret til at købe rengøring og personlige pleje hvor de vil, eksempelvis fra et familiemedlem eller et firma.
- Det vil betyde, at de ældre der i forvejen har et godt netværk, og måske ikke er så ressourcekrævende at pleje, får den bedste service, mens dem med de dårligste betingelser fortsat vil være afhængige af det offentlige. Det giver de private bedre muligheder og reducerer de fordelingspolitiske redskaber til stort set ingenting, fastslår Jan Helbak.
Regeringen vil også åbne for tilkøbsydelser i skoler og daginstitutioner, hvor børnene skal have mulighed for at købe 'sund og nærende mad'.
- Selvom de, der ikke har råd, får tilskud, betyder det, at man ad bagvejen indfører sociale trangsbestemte ydelser i stedet for det, der burde være en universel ret, påpeger Jan Helbak.
Her indføres frit valg
- Psykiatrien
- Diagnosticering
- Genoptræning
- Ved aflyste operationer
- Behandling af stofmisbrugere
- Madlevering i ældreplejen
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278