07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forældre forsvarer truede folkeskoler

Forældre forsvarer truede folkeskoler

Tirsdag, 27. november, 2007, 00:00:00

Kommunen vil lukke og sammenlægge folkeskoler af sparehensyn. Det rammer børn og lærere, mener forældrene, der demonstrerer foran rådhuset på torsdag

Når Borgerrepræsentationen på torsdag skal tage stilling til byens nye skolestruktur, bliver de mødt af stærke protester fra forældre og elever fra Bispebjerg til Amager. De er vrede over, at 12 skoler skal enten lukkes eller sammenlægges.
- Der er ved at blive arrangeret forskellige demonstrationer blandt andet på Rådhuspladsen, og der er fakkeltog på Vesterbro, siger Jens Thorsen til Arbejderen.
Han er formand for Skole og Samfund i København, de forældrevalgtes interesseorganisation, der koordinerer protesterne.
- Det her projekt er efterhånden blevet et rent besparelsesforslag. Alle skal føle, at det er deres skole, og det tror jeg bliver meget svært med sammenlægningerne, siger han.
Fakkeltoget starter klokken 16 på torsdag fra Enghave Plads og går til Rådhuspladsen. Der planlægges også demonstration fra Østrigsgades Skole på Amager ind til Rådhuspladsen.

Nej til ghettoskole
Men protesterne venter ikke til på torsdag. Der planlægges elevstrejker og blokader i de kommende dage. I dag blokerer elever og forældre Grundtvigsskolen i Bispebjerg.
- Vi forældre er stærkt utilfredse med, at vores høringssvar i forbindelse med forslaget om en skolesammenlægning af Bispebjerg Skole og Grundtvigsskolen ikke er blevet taget alvorligt. Vi er meget bekymrede for vores børns fremtidige skolegang, da vi mener, at sammenlægningerne medfører en stærk forringelse af vores børns trygge læringsmiljø, siger Helene Martelli, formand for skolebestyrelsen på Grundtvigsskolen.
Hun fortæller, at ressourcestærke forældre allerede nu er begyndt at flytte deres børn til andre skoler, og at forældrene frygter, at en sammenlægning vil betyde en stor ghettoskole.
Jens Thorsen er enig i, at Bispebjerg bliver hårdt ramt med planerne om at lægge de to skoler sammen og lukke en tredje helt.
- De tre skoler har en høj procent af tosprogede elever, der vil give en rigtig høj procent på den nye skole. Erfaringerne viser, at tosprogede er en ressource, hvis der er en lav procent, men det her bliver en ghettoskole med en meget høj procent, hvor det bliver et problem, vurderer han.

Overvejer friskole
Matthæusgades Skole på Vesterbro er en anden af de folkeskoler, der trues af sammenlægning. Her har eleverne meldt ud, at de strejker i dag, mens forældre og elever sammen vil blokere skolen onsdag og torsdag.
Sammenlægningen af de to skoler på Vesterbro vil give en besparelse på halvanden million kroner, men vil betyde, at skolen reelt kommer til at ligge to steder. Forældrene organiserede i forrige uge en protestdemonstration fra skolen til rådhuset.
- Vi mener ikke, at en skole kan fungere optimalt på to forskellige fysiske adresser. Lærergruppen kan ikke samles, og det går ud over den pædagogiske dynamik. Elevgruppen kan heller ikke samles til for eksempel juleafslutning, forklarer næstformand i skolens forældrebestyrelse Claus Nielsen til Arbejderen.
Forældrene overvejer at starte en privat friskole, hvis planerne realiseres, men de vil helst fastholde skolen som en folkeskole.
- Vi har et fantastisk produkt, der bygger på et årelangt udviklingsarbejde. Vi er ikke forelskede i murstenene - vi kan lave skole hvor som helst. 140 elevers forældre siger, at de vil udmelde børnene, hvis forslaget går igennem. Jeg har allerede rettet henvendelse til forvaltningen om mulighederne for at starte en friskole, siger Claus Nielsen.
Jens Thorsen er enig i Claus Nielsens kritik af sammenlægningerne:
- Der er en del fælles funktioner, som der kun vil blive en af. For eksempel ét skolebibliotek, der så vil ligge på den ene parcel, mens børnene på den anden har langt til biblioteket. Hvis man vil lave større skoler, må man lave de ombygninger, der skal til og samle skolen, mener han.
Skole og Samfund er samtidig utilfredse med beslutningsprocessen. Der har været afholdt høringer, men uden effekt, mener Jens Thorsen:
- Vi synes, at folk er gået meget konstruktivt ind i processen og har haft gode forslag, men politikerne har ikke hørt efter.
Den eneste af de oprindeligt foreslåede sammenlægninger som er blevet droppet efter høringen, er sammenlægningen af Hylteberg og Vanløse Skole.
Børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) siger til Berlingske Tidende, at han forventer, at strukturplanen vil forbedre forholdene på skolerne.


De bliver berørt
* Frederikssundsvejens Skole i Bispebjerg og Voldparken Skole i Brønshøj skal lukkes.
Ti andre skoler skal sammenlægges. Det gælder følgende:
* Blågårdsskolen og Hellig Kors Skolen på Nørrebro.
* Havremarken og Jagtvejens Skole på Nørrebro.
* Enghave Plads Skole og Matthæusgade Skole på Vesterbro.
* Bispebjerg Skole og Grundtvigsskolen.
* På Amager lægges Sundpark Skole og Østriggades Skole sammen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. nov. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland