08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ransagninger var ulovlige

Ransagninger var ulovlige

Tirsdag, 27. november, 2007, 00:00:00

Der var klø til Københavns Politi og Københavns Byret da Østre Landsret for underkendte ransagninger uden dommerkendelse omkring Ungdomshuset

Det var en ommer, da Københavns Byrets godkendte de ransagninger, politiet gennemførte den 3. marts kort efter rydningen af Ungdomshuset.
Her sparkede politiet dørene ind på ti venstrefløjsadresser ved en samlet aktion, som der ikke var dommerkendelse til. Blandt de ransagede var Rød Ungdom, det Frie Gymnasium og solidaritetsorganisationen Internationalt Forum.
Politiinspektør Per Larsen forklarede i Byretten, at han kort før aktionen havde fået et hemmeligt tip. Ifølge det boede der udlændinge, som deltog i urolighederne efter Ungdomshusets rydning, på alle ti adresser. Og måske var der våben på adresserne.
Politiet anholdt næsten 100 unge. Få blev efterfølgende sigtet. Ingen blevet dømt. Der blev ikke fundet våben.
Alligevel godkendte byretten Per Larsens forklaring, da de ti steder gennem deres forening 'De Ransagede' klagede over politiets aktion. Den vurdering delte Landsretten ikke. Den afgjorde i fredags, at politiet skal have en håndfast mistanke til hvert enkelt sted. Hvis ikke er ransagningen ulovlig.
Hos Københavns Politi tager chefinspektør Per Larsen Landsrettens dom til efterretning.
- Det er feset ind på lystavlen, at Byretten er blevet underkendt, og dermed at vort skøn ikke var velbegrundet nok, siger han til Arbejderen.
- Landsretten har tegnet en streg, hvor de mener at tingene skal gå til. Det er klart at vi skal holde os på den rigtige side af stregen. Vi samler jo ikke på nederlag.
Det gik heftigt til under politiets storm, og skaderne løber op i 200.000 kroner. Det Frie Gymnasium fik blandt andet sparket hovedporten ind. Gymnasiets rektor, Ejnar Ritterband, er formand for foreningen 'De Ransagede'. Han er godt tilfreds med Landsrettens afgørelse.
- Nu er det endelig slået fast, at det der foregik den 3. marts, ikke var i overensstemmelse med reglerne, siger han til Arbejderen.
Skolen har opgjort sit direkte erstatningskrav til 35.000 kroner. Dertil kommer advokatomkostninger for de to retssager og et beløb for smerte og svie til de elever, der blev forulempet af politiet på skolen.
Foreningen mødtes i aftes for at få en snak om, hvad der nu skal ske med erstatningssagen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. nov. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland