Hvis førstegangsvælgerne skulle bestemme, ville Søvndal blive stats-minister. Flertallet straffer Socialdemokraternes ideologiske knæfald, mener analytiker
Selvom Anders Fogh Rasmussen beholdt regeringsmagten ved folketingsvalget, kan oppositionen glæde sig over, at det ser ud til at være en stakket frist.
Stod det til de unge 18-19-årige, der den 13. november satte deres kryds for første gang, ville VKO-regeringen, med kun 40 procents tilslutning, nemlig falde fra magten med et brag.
I stedet ville SF`s Villy Søvndal kunne sætte sig mageligt til rette i statsministerstolen med 26 procent af de unges stemmer.
Det viser en stor valganalyse i Ugebrevet Mandag Morgen.
Ung venstredrejning
Analysen afslører en markant udvikling siden valget i 2005, hvor de borgerlige partier høstede stort set lige så mange stemmer som oppositionen blandt førstegangsvælgerne.
- Det er helt nyt, og ganske andre toner end der lød fra yuppie-generationen for 10-15 år siden, siger politisk økonom ved Aalborg Universitet, Anders Lundkvist, til Arbejderen.
Han mener, at de unges venstredrejning skyldes en kombination af værdier og objektive interesser.
- På værdisiden kan især tonen i udlændingedebatten bringe de unge, som typisk er mere globalt orienterede, i opposition. Men samtidig spiller presset på velfærdsstaten sikkert en betydelig rolle. De unge oplever for eksempel de nedslidte skoler eller afdemokratiseringen og centraliseringen på universiteterne på nærmeste hold, påpeger Anders Lundkvist.
I alt stemmer ikke mindre end 51 procent af de 18 til 19-årige på Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten, som sammen med De Radikale med otte procent altså er sikret et solidt flertal på i alt 59 procent af stemmerne.
Og der er intet der tyder på, at de unge vil ændre holdning med alderen.
- Alle undersøgelser viser, at de flestes politiske grundholdning dannes i ungdomsårene og holder ved gennem hele livet, siger Anders Lundkvist.
Interesser og værdier
Mens de unge vælgere trækker til venstre, bevæger faglærte og ufaglærte arbejdere sig i den modsatte retning.
Hele 60 procent af de danskere, der har en erhvervsfaglig uddannelse, stemte på enten Venstre, Konservative eller Dansk Folkeparti, mens 52,2 procent af danskerne med folkeskolens afgangseksamen som højeste uddannelsestrin fulgte trop.
- At det borgerlige flertal er mindre hos de ufaglærte arbejdere viser, at folk stadig i vid udstrækning stemmer efter deres interesser. Mange af de faglærte arbejdere har jo fået hus og bil, og så virker de borgerlige partier måske mere tiltrækkende, siger Anders Lundkvist.
Mange af de ufaglærte stemmer også værdipolitisk, mener Anders Lundkvist.
- Også her gør udlændingespørgsmålet sig gældende ved, at højrefløjen har kunnet tiltrække mange af arbejderpartiernes gamle vælgere, forklarer han.
Opdeler man lønarbejderne i offentligt og privat ansatte giver det et andet billede, påpeger forskeren.
- Langt de fleste af de offentligt ansatte, som udgør en tredjedel af lønarbejderne i Danmark, stemmer på oppositionen - især på SF, siger Anders Lundkvist.
Knæfald straffes
Når man ser på vælgervandringerne mellem partierne, er det første der springer i øjnene, at forskydningerne mellem den borgerlige blok og oppositionen er bemærkelsesværdigt lille.
Kun SF og Socialdemokraterne har kunnet hente stemmer til oppositionen fra den borgerlige blok. De bidrager hver især med henholdsvis 0,7 og 0,8 procentpoint, mens Enhedslisten og De Radikale ikke trækker nogle.
Omvendt er Dansk Folkeparti det eneste af de borgerlige partier der rykker oppositionsstemmer til VKO-flertallet, og de har kun trukket 0,1 procentpoint.
Samlet set giver resultatet altså en lille tilbagegang til regeringen og dens støtteparti.
Når det ikke lykkes oppositionen at hente mere end et par stemmer fra den borgerlige blok, peger Anders Lundkvist på et ideologisk nederlag som en del af grunden.
- Det er lykkedes Fogh-regeringen at implementere holdningen om, at pengene har det bedst i borgernes lommer, i den folkelige overbevisning. Markedsgørelsen af den offentlige sektor, hvor vi alle bliver behandlet som kunder, har været med til at gøre Danmark borgerligt. Derfor vinder det genklang, når højrefløjen appellerer til privatøkonomien og lokker med frit-valgsordninger, siger han.
Flyttes der ikke stemmer mellem blokkene er bevægelserne bag grænserne til gengæld voldsomme.
Især på venstrefløjen har SF hentet mange stemmer fra Socialdemokraterne og De Radikale.
- Socialdemokraterne har solgt deres sjæl til nyliberalismen, og det bliver straffet af vælgerne. Det ses både af fremgangen for SF, som sikkert opfattes som garant for velfærdssamfundet af mange tidligere S-vælgere, og af de stemmer, der bliver tabt til Dansk Folkeparti, analyserer Anders Lundkvist.
Hvis oppositionen skal hente stemmer fra den anden side af hegnet, skal den i clinch med de borgerlige partiers ideologiske overtag, råder han.
- Den midtsøgende kurs skal ændres og i stedet føre til kamp mod nyliberalismen, privatiseringen og udliciteringerne, fastslår Anders Lundkvist.
Anders Lundkvist er ved siden af sin forskerstilling på Aalborg Universitet medredaktør på nettidsskriftet Kritisk Debat, som hver måned bringer kritiske artikler om samfundspolitik, historie og økonomi. Læs mere på www.kritiskdebat.dk
Sådan stemmer 18-19-årige
Enhedslisten - 3 procent
SF - 26 procent
Socialdemokraterne - 22 procent
Radikale - 8 procent
Ny Alliance - 2 procent
Venstre - 18 procent
Konservative - 12 procent
Dansk Folkeparti - 10 procent
Kilde: Capacent Epinion for Ugebrevet Mandag Morgen
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278