Repræsentanter fra FOA blev godt modtaget, da de besøgte medlemmerne med tilbud om at tjekke løn og diskutere de aktuelle overenskomstforhandlinger
Medlemspleje behøver ikke foregå fra et skrivebord og med computer og telefon som de nærmeste værktøjer. Og hvem siger, at medlemmerne altid skal henvende sig til fagforeningen?
Det er et par af de erfaringer, som ansatte i FOA Aalborgs fire sektorer og tillidsvalgte har gjort sig gennem de sidste 14 dage. Her har de kørt landevejene tynde i Rebild, Vesthimmerland, Jammerbugt og Aalborg kommuner for at komme ud og hilse på medlemmerne. Ikke mindre end 144 arbejdspladser har fået besøg.
Arbejderen fik lov at koble sig på et af de hold, der onsdag skulle i marken. Med på hold fire er Susanne Mertz, faglig sekretær i FOA, Berit Ann Poulsen, fællestillidsrepræsentant ved Aalborg Kommune og Dorte Mose Pedersen, repræsentant for FOA-Ungdom. Bevæbnet med kurve og net fyldt med julegodter og gode argumenter for at være medlem af FOA, begiver hold fire sig af sted.
Første stop efter cirka 50 kilometer er Kærbo Plejehjem i Ranum. Ved indgangen er to mænd ved at sætte lyskæder på et stort juletræ. Klokken er 9.30. Indenfor fortæller nisser, gran og julepynt, at julemåneden står for døren.
Tillidsrepræsentant Tove Bertelsen tager imod. Hun guider os gennem de lyse lokaler, der er taget i brug for mindre end et halvt år siden. Vi stopper op i et stort køkken/alrum i plejehjemmets demensafsnit, der har otte beboere. Her afslører en bageplade med birkes, hvor duften af hjemmebag kommer fra.
Et par ældre beboere sidder ved spisebordet uden tilsyneladende at ænse hverken os eller det fjernsyn, der kører i baggrunden. En lille spinkel mand tripper lidt rundt og stirrer spørgende på de fire fremmede, der pludselig er dukket op.
Ved køkkenbordet har en ansat lige sat kaffemaskinen i gang. Der bliver hilst på, og der kommer en forklaring på, hvorfor FOA er på besøg. Og som tegn på, at FOA har været forbi, bliver der efterladt forskelligt oplysningsmaterialer og en lille skål med knas og pebernødder - måske som en slet skjult hentydning til, at FOA`s medlemmer forlanger andre og større 'nødder' ved overenskomstforhandlingerne.
Dejligt med besøg
- Det er godt at få besøg af FOA, så kollegerne får sat hoved på dem, der til dagligt sidder i fagforeningen, siger Tove Bertelsen, mens rundvisningen fortsætter til et nyt fællesrum.
To ansatte, den ene elev, hilser på repræsentanterne fra fagforeningen.
- Vi er her jo for at tilbyde tjek af lønsedler og for at svare på spørgsmål, hvis I har nogen, siger Susanne Mertz imødekommende.
Spørgsmålene står dog ikke i kø, og der bliver snart sagt farvel. Det sker med ordene: 'I er altid velkommen en anden gang'.
På spørgsmålet om de har diskuteret overenskomster på plejehjemmet, siger tillidsrepræsentant Tove Bertelsen:
- Meget mere end vi plejer. Det tror jeg skyldes strejkerne hen over sommeren. Der er meget fokus på vores vilkår og især løn. Kollegerne snakker både om 4000 og 5000 kroner mere om måneden.
Inden det også bliver til et farvel til Tove Bertelsen, får hun et sidste 'visitkort' fra FOA. Et net med fagforeningens logo, hvori der ligger en julepose til de ansatte og forskelligt oplysningsmateriale om, hvad man får ud af at være medlem af FOA.
- Vi oplever jo, at når vi spørger, er det ikke altid på stedet, at folk indrømmer, hvis de ikke er medlem. Vi fortæller, hvad man får ud af at være medlem af FOA, og så kan folk selv læse sig til resten og tage en indmeldelsesblanket, når vi er gået, siger Berit Ann Poulsen
Forventninger
Næste stop er Røde Kors Hjemmet i Løgstør, en selvejende institution med 50 ansatte, alle personalegrupper medregnet.
- Jeg synes, der er stor opmærksomhed på overenskomstforhandlingerne, fortæller Birgitte Andersen, der kun har været tillidsrepræsentant siden 1. november, på spørgsmålet om kollegerne ved at de skal have nye overenskomster.
- Og forventningerne er store. De bliver nærmest skuffede, når jeg forklarer, at de 5000 kroner mere om måneden, der snakkes så meget om, skal fordeles over de tre år overenskomsten løber.
En af dem, der har forventninger til højere løn, er Anne Grethe Madsen. Hun har tidligere arbejdet som dagplejemor og også prøvet at være selvstændig. Nu har hun snart arbejdet som ufaglært på plejehjemmet i otte år.
- Det er jeg rigtig glad for. Men jeg synes ikke vores arbejde bliver værdsat nok, og jeg har da forventninger om, at vi får noget ud af overenskomstforhandlingerne, siger hun uden at ville sætte kroner og ører på.
Birgitte Andersen mener, at forventningerne har fået ekstra næring efter strejkerne hen over sommeren.
- Der var ikke arbejdsnedlæggelse hos os, men der var kolleger, der mødte ind, da der i sidste måned var omvendt strejkedag og også kolleger, der tog turen til demonstration i Aalborg op til Folketingets åbning. Alt sammen for at få fokus på vilkårene i ældre- og plejesektoren.
Bedre end sit rygte
I baggrunden er Susanne Mertz og Berit Ann Poulsen kommet i snak med en elev. Hun er medlem af den kristelige forening og bliver overrasket, da hun hører, at det ikke er dyrere at være medlem af FOA, og at hun ligefrem kan opnå fordele i form af rabat på studiemateriale, når hun efter nytår starter på en uddannelse.
- Det er meget typisk. Mange ved faktisk ikke, hvad det koster og hvad de får ud af at være medlem i FOA. De har hørt noget, som ikke altid passer, indskyder Berit Ann Poulsen.
Eleven får på stedet udleveret alt relevant materiale i en kuvert, både til sig selv og en anden ung kollega i samme situation.
De fleste på plejehjemmet i Løgstør har medlemsforholdet i orden, men der er dog enkelte, der vil have godt af at vide, hvordan de står, hvis FOA kommer i konflikt til foråret. Derfor slutter besøget i Løgstør også med, at tillidsrepræsentanten her får et net med indhold, som kan studeres nærmere, uden at nysgerrige fagforeningsfolk kigger over skulderen.
Når noget skidt ender godt
Dagens tredje og sidste besøg for hold fire gælder Hjemmeplejen i Ålestrup. De gemmer sig godt, men det lykkes at finde dem på 1. sal i en bygning, der indeholder både bibliotek og turistinformation.
Her er der dog gået noget galt i kommunikationen. De ansatte i hjemmeplejen, der servicerer næsten 300 borgere i deres hjem, troede, at FOA ville kigge indenom kl. 10.30. I stedet bliver klokken tæt på 13.
Helt spildt bliver besøget dog ikke. Der sidder fem ansatte i gang med at tygge sig gennem den sidste bid af deres frokost. En enkelt indrømmer, at hun ikke er medlem af FOA, men får hurtigt udfyldt en indmeldelsesblanket, som kommer med retur til kontoret i Aalborg.
- Vi er kede af det her. Men I er velkommen til at finde et andet tidspunkt, der passer jer, så kommer vi siger Susanne Mertz, inden medlemmerne forsvinder ud i Ålestrup by.
Selvom det sidste besøg kunne have været bedre, er hold fire enige om, at det er vigtigt at opsøge medlemmerne, hvor de er.
- Jeg kan godt lide at komme rundt til medlemmerne. Du får altid serveret et eller andet problem, når du står ansigt til ansigt med medlemmet, som du ikke ville få at vide ellers, mener Berit Ann Poulsen.
- Og så har det umiddelbart givet tre nye medlemmer, hvis de husker at betale, konstaterer Dorte Mose Pedersen.
Dagen rundes af i FOA`s kantine, hvor alle hold samles for at gøre status.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278