Den danske stat bruger starthjælpen til at diskriminerer etniske minoriteter, og det fører til øget marginalisering og fattigdom, fastslår Amnesty International
Den danske stat bruger landets lovgivning til at diskriminerer bestemte befolkningsgrupper.
Så kontant lyder meldingen fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i en ny rapport, 'Starthjælp - Når staten diskriminerer'.
Amnesty konstaterer, at starthjælpen fører til og fastholder en stor del af modtagerne i fattigdom og maginalisering. Det resultat er andre undersøgelser også kommet frem til.
- Det nye er, at vi dokumenterer, at staten diskriminerer bestemte befolkningsgrupper gennem lovgivningen, siger Stinne Lyager Bech, der er hovedforfatter til rapporten og international koordinator i Amnesty International, til Arbejderen.
Rammer en gruppe
Lovteknisk er starthjælpen bygget op, så den kan ramme alle, men reelt rammer den næsten kun udlændinge.
- Vi kan se, at hele 94 procent af dem, der var på starthjælp i 2006, var udlændinge. Starthjælpen var ment som et middel til at holde udlændinge væk fra Danmark, hvilket også kan ses på politikernes begrundelser for at indføre loven. Når man bevidst vil ramme en bestemt gruppe i samfundet med lovgivningen er det statsdiskrimination, pointerer Stinne Lyager Bech.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V). Men i Radioavisen afviser hun Amnestys rapport.
- Reglerne er ens for alle. Kriterierne er et spørgsmål om, hvor meget man har opsparet. Og man skal ikke sammenligne den, der har arbejdet 50 år i Danmark med den, der lige kom ind i går, siger ministeren.
Starthjælpen blev indført i juli 2002. Den gives til arbejdsløse personer, der har opholdt sig mindre end syv år i Danmark i løbet af de sidste otte år.
Et kærligt puf
Venstres integrationsordfører, Karen Ellemann, siger til Berlingske Tidende, at starthjælpen er et kærligt puf, der hjælper med at få folk i arbejde og uddannelse.
Starthjælpen dækker lidt under halvdelen af en normal kontanthjælp. Det betyder, at en familie med far, mor og to børn får 11.968 kroner om måneden før skat. Resultatet er, at starthjælpsmodtagere i Danmark kommer under EU`s fattigdomsgrænse.
Amnesty anbefaler at starthjælpen afskaffes. Alternativt foreslår organisationen en række lempelser, som kan afbøde de værste skadevirkninger. Det gælder blandt andet forhøjede ydelser til sårbare flygtninge og ekstra hjælp til børnefamilierne.
Amnestys rapport er en del af en nystartet kampagne.
- Rapporten her er den første del i vores kampagne imod statdiskrimination. Vi har blandt andet oprettet hjemmesiden www.statsdiskriminationen.dk i forbindelse med kampagnen, fortæller Stinne Lyager Bech.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278