I et år har ni fagforeninger i København arbejdet med at udvikle strategier for organisering af nye medlemmer. Onsdagens byggefagsaktion var en del af aktiviteterne.
Nogle er i arbejdstøj, andre er det ikke. Nogle har hjelme på hovedet, andre har den under armen eller i tasken.
Vi er på Israels Plads i København, som ligger tæt ved Arbejdermuseet. Klokken er 11 og her samles godt et par hundrede byggefagsfolk denne råkolde onsdag formiddag.
'Ikke på ulige vilkår - alle skal med i fagforeningen!', står der på et skilt, som flere har i hånden. Andre bærer trekantede hvide vimpler med teksten 'Organisér' underskrevet Byggefagene. Det samme logo går igen på de hvide t-shirt, som næsten alle har på, inden under eller uden på jakke og trøjer.
Siden klokken halv syv har de 225 byggefagsfolk været på farten og inspiceret 307 arbejdspladser.
Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke, byder velkommen og understreger, at det er tillidsfolk fra byggefagenes fagforeninger, som i dag har været på arbejdspladsbesøg. Og ikke, som formanden for Dansk Byggeri, Børge Elgaard, har udsendt pressemeddelelse om, tilfældige aktivister.
Det er heller ikke en tilfældig aktion, der er gennemført denne dag, men et vel tilrettelagt fremstød for at sætte fokus på, at der skal gang i organiseringen af de mange nye kolleger, som strømmer til Danmark fra de omkringliggende EU-lande.
Og der skal også gang i organiseringen af de danske kolleger, som har valgt fagforeningen fra - eller har valgt at melde sig ind i en gul forening. Det problem har i dag så stort et omfang, at det ikke kan løses fra et fagforeningskontor, men først og fremmest skal ske ved den aktive medvirken af folk ude på pladserne.
Fagbevægelsens gamle dyder skal i fokus igen. Og for at understrege det har byggefolkene valgt at afholde dagens møde i festsalen på Arbejdermuseet.
- Her skal vi ikke gennemføre museumsaktiviteter, men genoplive fagbevægelsens bedste dyder, slutter Anders Olesen sin tale på Israels Plads inden optoget bevæger sig tværs over gaden og ind i gården ved Arbejdermuseet - med fanerne i spidsen.
Der småsnakkes undervejs, ikke kun på dansk, men også på polsk. Den polske klub deltager også i dagens aktiviteter.
Strategi for organisering
Igennem det sidste år har ni forskellige storkøbenhavnske fagforeninger under LO Storkøbenhavn arbejdet med udviklingen af nye strategier for organisering af medlemmer. Det er blandt andet sket efter inspiration fra det engelske
Transport and General Workers Union (T&G).
Der har været taget en række initiativer med at udvikle forskellige metoder, der passer til de enkelte fagforeninger og deres særlige problemer. Og den 13. november blev der afholdt en konference med 90 deltagere, som samlede op på erfaringerne.
Også på den nyligt afholdte LO-kongres blev der diskuteret organisering i en særlig temadiskussion, hvor blandt andre vicegeneralsekretær Jack Dromey fra T&G talte om de britiske erfaringer. Ved dagens møde på Arbejdermuseet er den nyvalgte LO-formand, Harald Børsting, inviteret som taler. Og det er han glad for:
- For en LO-formand er der ikke noget bedre sted at være i dag, indleder han og fortsætter:
- Jeg er glad for at I sætter organisering på dagsordenen. Den udfordring vi står overfor kan kun løses ved at vi udnytter vores sammenhold. Det er arbejdspladserne, som har løsningen, understreger Harald Børsting.
Og med jysk underdrivelse får han smilene frem:
- I det her land er vi ikke udstyret med den smarteste regering, men i LO forsøger vi alligevel at få indflydelse på politikken for import af arbejdskraft.
LO-formanden er inviteret til frokost beskæftigelsesminister Claus Hjort og vil møde op med fire hovedbudskaber:1) Flere initiativer for at få de sidste ledige i arbejde. 2) Åben registrering af udenlandsk arbejdskraft. 3) Større balance mellem behov og indvandring. 4) Regeringen må tage ansvar for at der hersker danske løn- og arbejdsvilkår på alle arbejdspladser.
Og Harald Børsting slutter med sin uforbeholdne opbakning til byggearbejderne:
- Jeg er ikke i tvivl om, at det er sådan nogle som jer, der flytter og fornyr dansk fagbevægelse. Jeg vil gøre alt for at bakke jer op.
Gruppe 48
En af dem, som har været med ude på arbejdspladserne, er Frank Jürgensen, som arbejder som elektriker på en byggeplads og er medlem af afdelingsbestyrelsen i Dansk El-forbund i København.
- Jeg har været med i gruppe 48, siger han smilende.
- Jeg synes det her er et glimrende initiativ. Vi har også haft nogle mindre initiativer i fagforeningen, men det er første gang vi gør det så stort og koordineret.
Og der er behov for det. Også elektrikerne har fået konkurrence fra polske arbejdere, men også fra tyskere og svenskere. Og oplever også flere uorganiserede danske kolleger.
- Især indenfor de nye it-virksomheder er der mange mellem 25 og 35 år, som er uorgansierede. De kender ikke fagbevægelsens historie. Der skal argumenteres meget for at overbevise dem om, at de skal være medlem af fagforeningen.
På morgenens besøg har han mødt fine forhold hos Skanska på den ene side af vejen, hvor der gik et betonsjak fra Fyn, mens gruppe 48 aldrig blev lukket ind hos Skanska på den anden side af vejen. Her var der flere polakker organiseret i små selvstændige firmaer.
- Jeg synes polakkerne er den sværeste gruppe at have med at gøre på grund af sprogvanskelighederne. Mange af dem forstår ikke andet end polsk. Derfor er det så vigtigt vi får kontakt til dem og at rygtet spreder sig til Polen om, at de får ordnede forhold og bedre løn, hvis de er medlem af fagforeningen.
Tilbage til rødderne
Bo Rosschou er formand for Byggefagenes organisationsudvalg og primus motor i dagens arrangement. I sin tale på Arbejdermuseet gør han status:
- Overskriften i dag er organisering, tilbage til rødderne. Der går en rød tråd igennem vores aktiviteter. Vi er samlet i et historisk hus i en historisk sal. Det vi gør i dag får historisk betydning, indleder han.
- Hvad betyder det at vende tilbage til rødderne? Det betyder at magten skal tilbage til arbejdspladserne. Vi er fagbevægelsen. Fagforeningen skal være på arbejdspladsen hver dag.
Han gennemgår dagens resultat, som med al tydelighed viser, at der stadig er mange opgaver som skal løses. Derfor vil dagens aktioner vil blive fulgt op af nye initiativer.
- Vi er optimister. Vi har oplevet, at det tværfaglige arbejde vi gennemfører giver nyt liv, siger Bo Rosschou.
Da Anders Olesen afslutter dagens arrangement tager han tråden op igen:
- Det afgørende ved dagen i dag er, at vi har markeret vores tværfaglighed. Fagforeningen er koordinator. Men det er på de enkelte arbejdspladser, slaget skal slås, slutter han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278