Amnesty International vil have landets borgmestre til at skrive under på, at de er imod starthjælp. Formålet er at presse regeringen til at afskaffe den
Et brugt buskort, en fjerbold, et halvt dannebrogsflag og en dåse bønner. Det er de rekvisitter, der findes i den 'starthjælpspakke', som alle landets borgmestre i disse dage modtager fra Amnesty International.
Aktionen er en del af organisationens kampagne for at afskaffe starthjælpen, som diskriminerer og skaber fattigdom, mener Amnesty.
Indholdet skal symbolisere de mangler, som rammer starthjælpsmodtagerne, og samtidig få borgmestrene til at skrive under på erklæringen 'byer mod starthjælp'.
Kampagnen, som startede i torsdags er kommet forrygende fra start.
- Det er rigtigt positivt, og de borgmestre, vi møder, vil gerne i dialog med os. Vi har indtil videre haft møder med 19 borgmestre. Af dem har 15 skrevet under på vores erklæring, som kræver afskaffelse af starthjælpen. Vi regner med at møde omkring 50 borgmestre, men alle skal nok få tilbudt at skrive under, siger Helle Jacobsen, der er aktivismekoordinator i Amnesty International, til Arbejderen.
- Vi har snakket med fire borgerlige borgmestre og af dem har Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann (V) skrevet under, tilføjer hun.
At Amnestys initiativ er blevet godt modtaget bekræftes af to borgmestre, som har skrevet under på erklæringen:
- Vi fik en god snak om symbolikken i kassen. Jeg mener det er et glimrende tiltag, der stemmer overens med mit menneskesyn og mit partis politik, derfor skrev jeg under, siger borgmester i Roskilde, Poul Lindor Nielsen (S).
Også Hjørrings borgmester, Finn Olesen (S), er begejstret for initiativet:
- Det er godt at få fokus på den dybt problematiske starthjælp, siger han.
Begge borgmestre mener, at starthjælpen skaber flere problemer end den løser:
- Mine medarbejdere fortæller mig, at starthjælpen bestemt ikke er gavnlig for integrationen. Det økonomiske hul, som modtagerne har, fylder rigtigt meget i deres tilværelse og de kan ikke se udover de økonomiske problemer - og så er det svært at blive integreret i samfundet, siger Finn Olesen.
Han bakkes op af Poul Lindor Nielsen:
- Starthjælpen skulle aldrig have været vedtaget. Den er kun en start, ikke en hjælp. Jeg mener, vi skal behandle folk humant, og det beløb, der skal afsættes for at løse problemet, er peanuts i så rigt et samfund som vores.
Amnesty regner med at holde de resterende møder med landets borgmestre i løbet af de næste 14 dage.
Organisationen har også, som et led i kampagnen, allieret sig med designerduoen Solidary People. Duoen bruger tøj til at promovere solidaritet, respekt og tolerance, og støtter Amnestys kampagne med 20.000 stykker tøj. Tøjet sælges i 99 butikker landet over.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278