I Danmark er der nu en udlænding på hver tiende arbejdsplads. Det er med til at holde lønnen nede, mener DA-direktør. Fagbevægelsen efterlyser kontrol med løndumping
260.000 plus de illegale. Så mange udlændinge er ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ansat på arbejdspladser her i landet. Det er en stigning på næsten 50.000 siden starten af 2006, viser DA`s opgørelse.
Udstationeret arbejdskraft er i den periode mere end fordoblet fra 26.400 til nu omkring 60.000, skønner DA. Dertil kommer, at antallet af tyskere og svenskere, der pendler til job i Danmark, er steget med 9.700.
DA-direktør Jørgen Neergaard Larsen mener, at der er plads til mange flere. For hvis ikke der var så stor import af udenlandsk arbejdskraft, havde det ikke været muligt at holde lønnen i ro, understreger han i dagbladet Politiken.
- Jeg hører hele tiden Jørgen Neergaard forsøge at tale arbejdskraftbehovet op. Men der er i hvert fald ikke mangel på arbejdskraft i byggebranchen, siger Ole Christensen, forhandlingssekretær i 3F`s Bygningsgruppe.
- Tværtimod bliver situationen brugt til at presse os - til at dæmpe vores lønkrav og i stigende omfang til at udkonkurrere vores folk, siger Ole Christensen til Arbejderen.
- Jeg har lige talt med vores afdeling i Middelfart. De har et firma derovre, som var begyndt at fyre danskerne og ansætte polske og tyske vikarer i stedet. Og hele sommeren og efteråret har vi haft murere i København, som ikke kunne få job, mens vi har set hundredevis af tyske murere i byen.
3F`s forhandlingssekretær understreger, at det er helt i orden at tage arbejdskraft ind udefra - så længe arbejdet foregår efter overenskomsten.
- Men det er næsten umuligt at kontrollere, med de redskaber vi har nu. De nuværende regler har givet plads til en skov af platugler og lurendrejere, som vi hidtil ikke har set i byggebranchen, siger Ole Christensen.
Hvis der skal sættes en stopper for den sociale dumping og undergravelsen af den danske aftalemodel, skal fagbevægelsen have adgang til oplysninger om udstationeret arbejdskraft, understreger 3F`s forhandlingssekretær.
Et nyt lovforslag er undervejs, som vil indføre anmeldelsespligt for udstationerende virksomheder. De får pligt til at oplyse om navnene på de udstationerede, arbejdsstedet og tidspunktet for arbejdet.
- Men det springende punkt er, om fagbevægelsen kan få adgang til de oplysninger. Det forhandler vi om netop nu. I så fald kan det blive et vigtigt redskab, fordi vi så kan opsøge virksomhederne og afkræve dem overenskomst, siger Ole Christensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278