07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fighters + Lovers T-shirtsag nået til udlandet

Fighters + Lovers T-shirtsag nået til udlandet

Tirsdag, 04. december, 2007, 00:00:00

Retssagen mod tøjfirmaet Fighters + Lovers vækker opmærksomhed i den udenlandske presse. To ansete dagblades netaviser har sat sagen på forsiden

Udlandet begynder nu at interessere sig for sagen mod tøjfirmaet Fighters + Lovers. Her står fem ansatte samt en pølsemand og en it-ekspert tiltalt ved Københavns Byret for overtrædelse af terrorlovens paragraf 114b.
Firmaet oprettede i januar 2006 en hjemmeside, der forhandlede T-shirts med FARC og PFLP`s logoer. Det skete for at rejse en debat om det rimelige i, at terrorlister fra FN, USA og EU kan kriminalisere internationalt solidaritetsarbejde i Danmark.
Ifølge hjemmesiden gik der fem euro pr. solgt T-shirt til de respektive organisationer. Pengene skulle gå til henholdsvis en radiostation i Colombia og et plakatværksted i Palæstina.
En måned senere lukkede politiet hjemmesiden og konfiskerede 24.000 kroner. Senere godkendte justitsministeren, at der blev rejst tiltale mod syv personer.
Sagen, som er blevet behandlet under stor medieopmærksomhed i Danmark, har løbet for åbne døre siden september. Der ventes dom i sagen den 13. december.

Britisk humor
Nu er retssagen også nået til Storbritannien. Netavisen Guardian Unlimited omtaler sagen i en lang artikel under overskriften 'Mode eller farlig terror? T-shirt deler en nation.' Avisen har sendt to journalister til København for at dække sagen.
The Guardian og dens søsteravis The Observer er en af landets mest respekterede uafhængige nyhedsmedier. Netavisen Guardian Unlimited havde 15,7 millioner gæster i januar, hvilket gør den til Storbritanniens største netmedie. Den er samtidig den 3. største netavis i USA.
Artiklen, der blev bragt forrige tirsdag, kalder sagen for 'en af Europas mest besynderlige retssager' og morer sig over, at den danske justitsminister Lene Espersen har udnævnt Preben Mikkelsens pølsevogn til en terrorrede.
- Sagen mod Fighters + Lovers har ført til den største debat om ytringsfrihed i Danmark siden balladen i 2005 omkring Mohammed-tegningerne, skriver avisen. Den citerer desuden de sigtede for at anse EU`s terrorlovgivning som 'udemokratisk, fordi den er vedtaget bag lukkede døre efter ukendte kriterier.'
Den understreger, at Københavns Byret i realiteten har fået til opgave at afgøre, om FARC og PFLP er terrororganisationer eller frihedskæmpere. Artiklen gør i den forbindelse opmærksom på, at ingen af de to organisationer står opført på den britiske terrorliste.

Tysk hovedrysten
Det uafhængige tyske dagblad, Die Tageszeitung, har netavisen taz.de, som netop har bragt en udførlig forsideartikel om retssagen. Også den ironiserer over, at en pølsemand kan sigtes for terror på grund af en plakat i hans pølsevogn.
Artiklen analyserer de tiltaltes politiske motiver for at gennemføre salget af T-shirts med de to organisationers logo. Den påpeger, at den israelske besættelse af Vestbredden er i strid med folkeretten. Samt at den colombianske regering har ladet 20.000 modstandere myrde det sidste årti.
- Derved bliver FARC og PFLP en konsekvens af en statslig terror mod civilbefolkningen, siger Bobby Schultz, en af de tiltalte, til taz.de. Netavisen gennemgår herefter den erklæring, som Folketinget vedtog sammen med den første terrorpakke i 2002.
Ifølge erklæringen, som også forsvarsadvokat Thorkild Høyer påberåbte sig i sin forsvarstale, bygger en lovlig stat på menneskerettigheder såsom lighed, frihed og solidaritet, samt på simple demokratiske og retslige principper. Herunder hører retten til en forsvarsadvokat og til en retfærdig rettergang.
Bygger en stat ikke på dette grundlag, er dens magt ulovlig og må bekæmpes. Derfor kan grupper, der kæmper mod en sådan magt, ikke forbydes. Erklæringen nævner som eksempler den danske modstandsbevægelses kamp mod den tyske besættelsesmagt 1940-45 og ANC, som bekæmpede det illegitime sydafrikanske apartheid-styre frem til 1994.
Endelig fremhæver den tyske artikel, hvor svært det er at afgøre om en organisation er terroristisk eller fører en legitim modstandskamp. Det sker ved en nøje gennemgang af såvel forsvarets som anklagerens vidner.

Europarådskritik
Retssagen mod Fighters + Lovers er endnu ikke nået frem til Europas juridiske institutioner. Det er imidlertid ifølge artiklen i Die Tageszeitungs netavis selve årsagen til, at gruppen lavede sin aktion.
Den schweiziske topjurist Dick Marty, der var Europarådets undersøgelsesdommer i sagen om CIA`s ulovlige flyvninger i Europa, kritiserer i Europarådets seneste juridiske rapport EU`s terrorliste som 'vilkårlig'. Ifølge den foregår der en 'kriminalisering uden kontrol'.
EU`s terrorliste, der blev indført i 2001 på grundlag af FN`s ønske om at begrænse terror-netværks økonomiske frihed, indeholder i dag navne på 54 personer og 50 grupper. Listen indeholder ingen begrundelser for, hvorfor PFLP, FARC eller andre står på listen.

fightersandlovers.blogspot.com/

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. dec. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland