Der er ingen grund til at stemme om den nye EU-forfatning, fastslår Justitsministeriet. Folkebevægelsen er parat til at indbringe regeringen for grundlovsbrud
Beslutningerne på en lang række områder vil fremover blive taget med kvalificeret flertal, hvor der i dag kræves enstemmighed. Og EU får indflydelse på en række nye politikområder, ligesom der er områder der går fra at være mellemstatsligt samarbejde til at have overstatslig karakter.
Alligevel er der på ingen måde tale om, at Danmark kommer til at afgive suverænitet i henhold til grundloven. Derfor behøver danskerne ikke en folkeafstemning om den nye EU-forfatning, den såkaldte Lissabon-traktat.
Det slår Justitsministeriets jurister fast i den redegørelse, som kom i går eftermiddags.
- De kunstfærdige omformuleringer af EU-forfatningen, der findes i Lissabon-traktaten, ændrer ikke på de retlige realiteter: Lissabon-traktaten rummer på alle væsentlige punkter samme magtoverdragelse som EU-forfatningen, siger jurist Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU.
- Der findes kun én forklaring på Justitsministeriets ændrede konklusion: Politisk diktat, tilføjer han.
Hvis der ikke udskrives en folkeafstemning om den nye EU-forfatning, er Folkebevægelsen parat til at indbringe regeringens grundlovsbrud for domstolene, oplyser Ole Krarup.
Justitsministeriets jurister beskriver, hvordan EU med den nye traktat vil få overstatslige beføjelser, blandt andet når det gælder retspolitikken. Hvis Danmark ikke havde en undtagelse på dette område, ville det derfor være nødvendigt med en folkeafstemning, fordi der afgives suverænitet, erklærer de.
Der er tale om manipulation og et kæmpemæssigt bedrag, fastslår Hanne Dahl fra JuniBevægelsen. Hun henviser til, at regeringen netop har bebudet, at den vil arbejde for, at alle EU-undtagelserne bliver afskaffet. Først nægter man danskerne en afstemning om EU-forfatningen blandt andet begrundet i undtagelserne, og bagefter vil man forsøge at få undtagelserne fjernet, så Danmark er helt og fuldt med i EU-forfatningen.
- Traktaten er mere vidtgående end noget, vi hidtil har haft folkeafstemning om, siger Hanne Dahl.
JuniBevægelsen offentliggør i dag en modredegørelse til Justitsministeriets redegørelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278