Heller ikke politisk er der noget at komme efter i den nye EU-forfatning, siger Udenrigsministeriet i en redegørelse, som ifølge Junibevægelsen kryber udenom det vigtigste
Knap et døgn før Justitsministeriet i går 'frifandt' forslaget til ny EU-forfatning for grundlovsbrud, offentliggjorde Udenrigsministeriet et lignende dokument.
Under overskrifter som 'Et mere demokratisk EU,' 'Et mere åbent EU', 'et mere effektivt EU,' 'Demokrati og borgerinitiativ' og 'Åbenhed' fremstiller udenrigsministeriets embedsmænd den såkaldte Lissabon-traktat som en helt anden traktat end den forkastede forfatning.
Men øvelsen lykkes ikke, mener Junibevægelsens formand Hanne Dahl.
- Det værste er, at Udenrigsministeriet i denne tekst helt undlader at belyse det helt afgørende spørgsmål: Findes der overhovedet nogen som helst lov eller noget tiltag, som ikke kan gennemføres, fordi forfatningen er blevet omdøbt til Lissabon-traktaten?
- Det kan Udenrigsministeriet ikke svare på, og det viser jo, at hele den nedstemte EU-forfatning er indeholdt i Lissabon-traktaten, siger Hanne Dahl.
I redegørelsens forord udtrykker udenrigsminister Per Stig Møller håb om, at 'fremstillingen kan indgå i en bred folkelig debat om EU`s nye traktatgrundlag.' Men det egner den sig ikke til, mener Hanne Dahl.
- Over 140 sider skønmales alt til mindste detalje, mens ethvert kritisk punkt er luget ud. For skatteydernes regning sættes embedsmændene til at at sætte kikkerten for det ene øje og beskrive alt i positive vendinger, siger Hanne Dahl.
Går man til redegørelsens sidste sider, finder man dog et bilag med faktuelle oplysninger. Blandt andet en oversigt over de mange nye områder, hvor vetoretten afskaffes og EU`s ministerråd går over til flertalsafgørelser.
Oversigten er delt op i flertalsafgørelser 'på eksisterende retsgrundlag' - dem opridser bilaget 19 af - og flertalsafgørelser på 'nyt retsgrundlag'. Dem er der 36 af Det vil sige at vetoretten afskaffes på 36 nye politikområder, som ikke engang er udtrykkeligt omtalt i de eksisterende traktater.
Det gælder for eksempel beslutninger om 'EU-aktioner' i andre lande, oprettelsen af et 'agentur for forsvarsmateriel' og 'strafferet/tilnærmelse af straf mv. på harmoniserede områder'.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278