07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forbudt for Arbejdstilsynet

Forbudt for Arbejdstilsynet

Torsdag, 06. december, 2007, 00:00:00

Tillidsmanden på Nakskov postkontor fik et mindre chok, da det gik op for ham, at Arbejdstilsynet ikke må blande sig i arbejdspladsens arbejdsmiljøproblem

af Hans Brinkmann
Da Arbejdstilsynet, AT, besøgte Postkontoret i Nakskov for at tjekke arbejdsmiljøet, gjorde postarbejdernes sikkerhedsrepræsentant opmærksom på, at det psykiske arbejdsmiljø var et problem på arbejdspladsen.
Men en såkaldt partsaftale om arbejdsmiljøet afskærer nu tilsyneladende Arbejdstilsynet fra overhovedet at se på det psykiske arbejdsmiljø.
Efter besøget skriver AT til Postkontoret og forklarer, at 'som følge af den aftale, der er indgået mellem Dansk Industri og CO-Industri, har Arbejdstilsynet ikke kompetence til at føre tilsyn med det psykosociale område, som aftalen omfatter. Arbejdstilsynet vil derfor ikke kigge på det psykiske arbejdsmiljø'.

Et chok
- Det psykiske arbejdsmiljø er det største problem vi har i Post Danmark. Vi har flere kolleger, som er gået ned med arbejdsrelateret stress, og så viser det sig, at Arbejdstilsynet ikke kan gå ind i sagen, fordi der ligger en aftale. Det anede vi ikke en pind om. Vi fik det at vide gennem en mail fra arbejdsgiveren, siger tillidsmanden på Nakskov Postkontor, Bjarne Mallik.
- Aftalen er listet ind ad bagdøren. Vi fik først besked om den efter Arbejdstilsynets første besøg. Da tilsynet kom igen, måtte de slet ikke tale om det psykiske arbejdsmiljø! På den måde blev vores sikkerhedsrepræsentant kørt helt ud på et sidespor, siger han.
- Det er en underlig situation, som jeg ikke har det godt med. Vi har jo gået og regnet med Arbejdstilsynet som en uafhængig instans, som vi var bedst tjent med tog sig af arbejdsmiljøet. Så det var lidt af et chok at opdage, at de slet ikke måtte tale om det, som er vores største arbejdsmiljøproblem, siger Bjarne Mallik.
Hverken tillids- eller sikkerhedsrepræsentanterne havde hørt om noget om aftalen.
- Det er ikke noget, forbundet har skiltet med, og vi har snakket med folk fra andre afdelinger, som heller intet kendte til sagen, siger han.

Utålelig situation
Heller ikke hos 3F`s afdeling på Vestlolland kendte man til, at det psykiske arbejdsmiljø var fjernet fra Arbejdstilsynets kompetenceområde.
- Det er fuldstændigt utåleligt. Det betyder, at arbejdsmiljø er blevet et forhandlingsspørgsmål. Men aftaler er kompromiser, så nu er spørgsmålet om, hvor dårligt arbejdsmiljøet må være, afhængigt af styrkeforholdet på arbejdspladsen. Vi har jo ellers netop Arbejdstilsynet, fordi arbejdsmiljø ikke skal være et spørgsmål om styrkeforhold. Det bryder jeg mig ikke om, siger Steen Johansen, 3F Vestlolland.
Beskeden fra Arbejdstilsynet kommer fuldstændig bag på fagforeningen, som ikke har hørt om aftalen mellem DI og CO-Industri.
- Informationen er helt i bund, vi har ikke anet en kæft om det her. Det er kommet som en tyv om natten. Det afskærer os fra at handle. Foreløbig har vi spurgt i forbundet, hvad de har gang i. Man kan jo håbe, at der er en rigtig god forklaring. Selv om der er en aftale, så er det ikke det samme som, at vi vil affinde os med det. Så må vi prøve at navigere mellem isbjerge, siger Steen Johansen.

Fornyet aftale
Aftalen mellem DI og CO-industri blev indgået i sommers, og er en fornyelse og udbygning af en tidligere aftale.
Aftalen betyder, at et fælles udvalg, nedsat af parterne, overtager en række af Arbejdstilsynets tidligere kompetencer.
'Dansk Industri og CO-Industri er enige om, gennem det fælles udvalg TekSam at påtage sig en forpligtelse, der svarer til Arbejdstilsynets, i forhold til at påse overholdelsen af bestemmelser på det psykosociale område', hedder det i aftalen.
I aftalen beskrives, hvordan psykosociale problemer først skal behandles i virksomhedens samarbejdsudvalg. Hvis det ikke løses der, går sagen videre til det fælles udvalg. TekSams egne konsulenter skal derefter forsøge at løse problemet, inden det i sidste ende kan lande hos udvalgets formandskab.
Hvis formandskabet ikke formår at løse problemet, 'skal sagen sendes til Dansk Industri og CO-Industri, der nedsætter en faglig voldgift efter de almindelige regler i Industriens Overenskomst. Lykkes det ikke under sagsbehandlingen at forlige sagen, afsiger voldgiftsretten en kendelse, hvor der tages stilling til såvel brud som eventuel bod', hedder det i aftalen.
Spørgsmålet er, hvordan en sådan sagsgang kan bedre det psykiske arbejdsmiljø og hindre, at postarbejderne i for eksempel Nakskov går ned med stress.

Artiklen har tidligere været bragt på Fagligt Ansvars hjemmeside

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. dec. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland