07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lovændring kvæler klager

Lovændring kvæler klager

Fredag, 07. december, 2007, 00:00:00

Domstolene giver ikke længere gratis retshjælp til at klage, når offentlige myndigheder yder dårlig vejledning eller bistand

Da Folketinget i 2006 skrev befolkningens ret til offentlig retshjælp ind i retsplejeloven, 'glemte' politikerne at overføre en af bestemmelserne.
Tidligere kunne folk få gratis advokatbistand til at klage over offentlige myndigheder, mens deres sag blev behandlet. Det kan de ikke længere.
Nu kan de kun få hjælp til at klage over afgørelser. Derfor har Line Barfod, Enhedslisten, spurgt Justitsministeren om, hvad der er blevet af den gamle bestemmelse.
Den stammer fra Forvaltningsloven, som er den lov, der regulerer forholdet mellem myndigheder og borgere. Den siger, at myndighederne 'i fornødent omfang' skal yde vejledning og bistand, når folk henvender sig for at klage over et eller andet.
Resultatet er, at byretterne, som administrerer retshjælpen, ikke længere bevilger penge til folk, der vil klage over, at de er blevet dårligt behandlet af myndighederne.
- Jeg aner faktisk ikke selv, om en eller anden i systemet har bestemt, at sådan skal det være, eller om det er en smutter, siger Line Barfod til Arbejderen. Ifølge hende opdagede ingen af Retsudvalgets medlemmer fejlen under arbejdet med den nye lov.
- Der var nogle advokater fra miljøet omkring retshjælp der gjorde mig opmærksom på problemet, forklarer Line Barfod. Ifølge dem har byretterne i det hele taget strammet gevaldigt op omkring retshjælpen.
- Den samlede bevilling til retshjælp er ikke øget de sidste 20 år, siger Line Barfod. Staten yder hvert år 25 millioner kroner til offentlig retshjælp ved advokater.
Hun vil derfor foreslå, at den 'glemte' sætning igen skrives ind i loven. Samt at staten øger den samlede bevilling og at advokaternes salærer reguleres, så de modsvarer det almindelige prisniveau for advokathjælp.
- Vi kan ikke risikere at havne i den situation, at der simpelthen ikke er nogen advokater der gider yde retshjælp til folk, fordi salæret er latterligt lille, siger hun.
Meningen med at afskaffe den gamle bekendtgørelse og skrive den ind i retsplejeloven er ellers god nok. Det betyder nemlig, at offentlig retshjælp nu er et retskrav for alle, fordi kravet om at folk skal opfylde visse økonomiske betingelser er afskaffet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. dec. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland