06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Milliarder til krigsindustrien

Milliarder til krigsindustrien

Fredag, 07. december, 2007, 00:00:00

De tre bejlere til at levere F16-jagerflyets afløser lover milliarder til forsvarsindustrien, hvis de bliver foretrukket i slutspurten om forsvarets og politikernes gunst

Der foregår for tiden et intenst lobbyarbejde fra krigsindustriens side af. Formålet er at vinde de danske politikers gunst i kapløbet om, hvem der skal levere afløseren til det danske F16-kampfly.
Svenske Saab, det europæiske Eurofighter og det amerikanske selskab Lockheed Martin, der producerer forhåndsfavoritten Joint Strike Fighter (JSF), byder sig alle til i konkurrencen.
Nyligt har svenske Saab præsenteret en samarbejdsaftale med den danske forsvarsvirksomhed Terma.
Virksomheden sikres ordrer for mindst ti milliarder kroner. Store dele af aftalen er dog betinget af, at Saab skal levere kampflyet, Gripen, til det danske forsvar.
Fra politisk hold ses der forskelligt på lobbyarbejdet.
- Det er meget problematisk og modkøbsaftalerne er velkendte, siger forsvarsordfører for SF, Holger K. Nielsen til Arbejderen.
- Det minder om Comecon-samarbejdet i Warszawapagten, hvor I får noget hvis vi får noget. Vi ville foretrække, at handler var renset for den slags. Hvis Saab vil investere i Danmark burde de gøre det, også selvom vi ikke køber fly. Derudover kan der investeres i mere fornuftige ting, eksempelvis miljøteknik.
Venstre ser ingen grund til bekymring:
- Sådan virker markedskræfterne jo, så det ser jeg ikke noget problematisk i. Problemet opstår først, hvis vi som politikere bider på krogen. Men vi går jo aldrig på kompromis med kvaliteten for flyene, så det har ikke den store effekt, mener Karsten Nonbo, forsvarsordfører for Venstre.
Saab er ikke de eneste, der vil forgylde forsvarsindustrien, hvis de bliver foretrukket.
Lockheed Martin har talt om samlede ordre til den danske forsvarsindustri for ikke mindre end 25 milliarder kroner, hvis JSF vælges.
Danmark er med i udviklingen af JSF og har allerede kastet to milliarder kroner ind i udviklingen af flyet. Derfor er Lockheed Martin ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen undtaget fra reglen om modkøb.
Modkøb vil sige at krigsindustrien forpligter sig til at placere ordrer hos danske virksomheder, et krav som Saab gerne vil efterleve, mens Eurofighter mener JSF har fået en urimelig fordel ved dispensationen.
Politikerne træffer den endelige beslutning i 2009.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. dec. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland