Justitsminister Lene Espersen fastholder, at det ikke betyder tab af suverænitet, at vetoretten stort set afskaffes i den nye EU-forfatning
Justitsministeren afviste alle kritiske spørgsmål, da hun i går var i åbent samråd i Folketingets Europaudvalg. Lene Espersen skulle svare på spørgsmål om Justitsministeriets redegørelse om den nye EU-forfatning, også kaldet Lissabon-traktaten.
En stor del af diskussionen kom til at dreje sig om vetoretten, som stort set afskaffes i den nye forfatning. Ifølge JuniBevægelsen betyder den nye traktat, at EU på 68 nye områder går fra at tage beslutning i enstemmighed til at bruge kvalificeret flertal. Det betyder, at for eksempel Danmark ikke har nogen mulighed for at bremse et forslag, man er uenig i.
- Jeg forstår ikke, at Justitsministeriet mener, at der ikke er tale om afgivelse af suverænitet, når Danmark mister et redskab som vetoretten og dermed afgiver magt, sagde Per Clausen fra Enhedslisten.
Lignende synspunkter blev fremført af Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti og Anne Grete Holmsgaard fra SF.
Men afgivelse af suverænitet har intet med enstemmighed eller flertalsafgørelse at gøre, erklærede ministeren. Uanset afstemningsform har Danmark en gang for alle afgivet suverænitet til EU på en række områder.
- Det svarer lidt til diskussionen om man er jomfru eller ej. Man kan ikke afgive suverænitet to gange, forklarede Lene Espersen.
Flere af Europaudvalgets medlemmer bekymrede sig også over, at EU-rettens forrang over nationale regler bliver traktatfæstet i den nye EU-forfatning.
- Jeg er overbevist om, at det vil få en betydning, sagde Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti.
Lene Espersen henviste til, at forrangsprincippet blev fastslået af EF-domstolen helt tilbage i 1964, og at der derfor ikke er noget nyt i det.
Både Per Clausen og Morten Messerschmidt rejste spørgsmålstegn ved uvildigheden af redegørelsen fra Justitsministeriets jurister, og kritiserede den hurtige beslutningsproces, der er lagt op til.
- Redegørelsen er skrevet efter, at regeringens chef, statsministeren, på sin blog har forklaret, hvad svaret skal være, nemlig at Lissabon-traktaten ikke betyder suverænitetsafgivelse, sagde Per Clausen. Han opfordrede til, at andre eksperter blev inddraget i vurderingerne, og at der blev gennemført en lidt længere proces.
- Jura ændrer sig ikke, fordi man bruger længere tid, lød afvisningen fra Lene Espersen. Ministeren oplyste samtidig, at hun ikke læste statsministerens blog og derfor ikke vidste noget om, at han midt i oktober havde udtalt sig om, at der ikke var tale om suverænitetsafgivelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278