06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

JuniBevægelsen presser SF

JuniBevægelsen presser SF

Lørdag, 08. december, 2007, 00:00:00

SF kan forhindre en senere afstemning om ophævelsen af de fire undtagelser fra 1993, hvis Fogh ikke går med til en folkeafstemning, mener Hanne Dahl

JuniBevægelsen forsøger nu at få SF til stikke en kæp i hjulet på Fogh-regeringens forsøg på at undgå en folkeafstemning om den nye EU-forfatning. Det sker i et brev stilet direkte til hvert medlem af SF`s politiske kerne.
Brevet, som er sendt til samtlige folketings- og hovedbestyrelsesmedlemmer, opfordrer SF til at bruge den klemme, som partiet ifølge JuniBevægelsens formand, Hanne Dahl, har på regeringen.
- SF har magten til at holde hånden over Fogh, eller lade være, lyder budskabet fra JuniBevægelsens formand. Hun mener, at SF kan forhindre en senere afstemning om ophævelsen af de fire undtagelser fra 1993, hvis Fogh ikke går med til kravet om en folkeafstemning.
Den opfattelse deler SF`s nyvalgte folketingsmedlem Pernille Frahm imidlertid ikke. Den tidligere EU-parlamentariker mener ikke, at statsministeren er forpligtet til at lave en aftale med SF om en ny EU-politik.
- Vi satser på at få en aftale med Fogh om den nye traktat, ligesom vi havde om den gamle forfatningstraktat, siger Pernille Frahm til Arbejderen.
Pernille Frahm understreger, at alle i SF går ind for en folkeafstemning, men at partiet endnu ikke har afklaret, hvor ultimativt kravet er.
- Det er endnu ikke afgjort, om der er enstemmighed om det her. Der er delte meninger, om man skal gøre kravet om en folkeafstemning til en forudsætning for at få en aftale. Det er blandt andet noget, der skal afklares i løbet af foråret, siger hun.
SF har været en del af skiftende regeringers EU-politik siden det nationale kompromis blev vedtaget af Socialdemokratiet, Radikale og SF i slutningen af 1992. Aftalen, der var en følge af befolkningens nej til Maastricht-aftalen, indeholdt de fire undtagelser, som Fogh-regeringen nu ønsker ophævet.
I 2004 indgik de daværende fem ja-partier, herunder SF, en aftale, som betød at man accepterede afskaffelsen af veto-retten i en fremtidig EU-forfatning.
'Den 'demokratiske garanti', som aftalen mellem de fem partier tilbyder befolkningen, går ud på, at en fremtidig dansk accept af flertalsafgørelser kun kan gives, når de fem partier er enige om det', skrev Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU på sin hjemmeside i november 2004, hvor aftalen blev indgået.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. dec. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland