Vi er fritidsjobbere på SU, og stiller helt andre krav end højere løn, forklarer stud. mag. i retorik, Mikkel Bendtsen, talsmand for Medarbejderforeningen på Nørrebro Bryghus
Mikkel Bendtsen er 21 år, og studerer retorik på andet år på Københavns Universitet. Han forsørger sig via sin SU og sit deltidsjob som tjener på det konfliktramte Nørrebro Bryghus.
- Og det job vil jeg gerne blive ved med at beholde på de betingelser, der er nu. Hvis vi sagde ja til 3F`s overenskomst, ville jeg kun kunne arbejde seks timer om ugen. Ellers ville jeg tjene så meget, at jeg ville blive trukket i SU, forklarer han.
Mikkel Bendtsen er talsmand for Medarbejderforeningen på bryghuset. Det er i den egenskab, Arbejderen har sat ham i stævne på hans hjemmebane.
Mikkel Bendtsen lægger ud med at forklare, hvorfor han og de andre ansatte - ud over den højere løn - ikke mener, at 3F`s overenskomst med hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgiverforening HORESTA er noget for dem. Og hvorfor de derfor foretrækker at arbejde på en overenskomst indgået mellem to 'gule' organisationer, arbejdsgiverforeningen RAF 2000 og Kristelig Fagbevægelse.
- 80 procent af dem, der arbejder i restaurationsbranchen i dag, er unge mennesker på SU, som enten arbejder deltids ved siden af studierne, eller har taget sig et sabbatår. For dem betyder lønnen ikke så meget. Og vi tjener altså langt over 100 kroner i timen her. Det er slet ikke lønnen, der er problemet, siger Mikkel Bendtsen.
- Det, der betyder noget, er fleksibiliteten. At vi kan få lov til at lægge vores arbejdstider, som det passer os her på Nørrebro Bryghus. Og det gode arbejdsmiljø. Den der skelnen mellem 'os' og 'dem', mellem arbejdsgivere og arbejdere, er noget gammeldags noget. Vi lever i en ny tid, og det har 3F aldrig forstået.
- Efter vores opfattelse er denne her konflikt et desperat forsøg fra 3F`s side på at fastholde deres monopolret på overenskomstmarkedet, siger Mikkel Bendtsen.
Hvorfor tror du, at de forsøger det? Skal vi have et marked for overenskomster, hvor arbejdsgiverne kan gå på shoppingtur?
- Hør nu her: vi har en højkonjunktur, hvor arbejdsgiverne aldeles ikke kan 'shoppe', men hvor det er arbejderne, der kan shoppe rundt mellem arbejdsgiverne. Og det er da kun godt. Vi ønsker ikke at få nogle forældede og stive regler trukket ned over hovedet.
Men højkonjunkturen slutter jo en dag. Hvad siger du den dag der står 200.000 arbejdsløse udenfor her og gerne vil arbejde på dårligere vilkår end dig?
- Det er der jo ikke nogen, der ved noget som helst om. Og det er da også helt uden for al fornuft, at man forsøger at få en overenskomst med os, der har en i forvejen, når 75 procent af branchen står uden overenskomst.
Men I havde ikke en overenskomst, da 3F indledte forhandlinger med Nørrebro Bryghus. Det var først derefter, at bryghusets ledelse besluttede at 'købe' den overenskomst, som RAF 2000 har med Kristelig Fagbevægelse?
- Ja, men Krifa-overenskomsten passer bedret til et miljø med unge tjenere og masser af studerende, der skal tjene til studierne ved deltidsarbejde. Der passer 3F-overenskomsten slet ikke ind. Den er totalt usmidig.
Du mener ikke, at 3F har lyttet til jer med den tillægsaftale, de har præsenteret i forhandlingerne med Bryghuset?
- Det er jo en lokalaftale, der kan opsiges med tre måneders varsel. Og sådan som de har opført sig, tror vi ikke på dem.
Ifølge 3F er der tale om en tillægsaftale med samme uopsigelighed som overenskomsten?
- Det er ikke hvad jeg har fået at vide. Jeg har fået at vide, at det er en aftale, der bare kan opsiges...
Er det Bryghusets ledelse der har fortalt dig det?
- Jamen, det her er der åbenbart to opfattelser af. Du kan jo spørge vores ledelse, så er jeg sikker på, at du får noget andet at vide. Men for os er sagen afgjort. Selv hvis 3F kunne tilbyde os det samme som Krifas overenskomst, ville vi ikke røre ved deres overenskomst.
- Hvis vi vælger den højere løn, går vi på kompromis med vores fleksibilitet. Og så er der jo også det, at alle tjenerne her er studerende på SU, og med en højere løn skal arbejde meget mindre, for at undgå at blive trukket i SU.
I vil som studerende kunne arbejde mindre og have mere tid til studierne. Vil det ikke være meget fedt?
- Næh. Det er jo en vurderingssag, men i vores tilfælde vælger vi at sige nej tak. Vi er jo unge mennesker, og det vi oplever fra 3F`s side, er noget autoritært formynderi. Der er et frit fagforeningsvalg, og derfor må det også være vores valg, hvilken overenskomst vi vil arbejde under.
- Prøv bare at se på de 3F`ere der står og demonstrerer her uden for. De er jo tæt på pensionsalderen. Hvorfor skulle vi acceptere en overenskomst, der varetager gamle tjeneres interesser?
Er det forkert at slås for løn- og arbejdsforhold, som man kan leve af også som familieforsørger? Mener du at det er forkert at man kan konflikte sig til det?
- Nej, det var ikke forkert for 150 år siden. Men det, at fagforeningerne går ind og forsøger at presse virksomheder på den måde, som man gør her, for egen vindings skyld, det er forkert. Og jeg mener da godt, at man kan leve af den løn vi får.
For egen vindings skyld? Du mener ikke, at det er for at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold i hele branchen - også for dem der arbejder på microbryggerier som det her?
- Jamen, de tror, at de kan sætte sig op på deres skrankepavestol og diktere hvordan det skal være.
Skal 50 ansatte på Nørrebro Bryghus da diktere, hvordan overenskomsten skal være?
- Ja, jeg mener at 50 ansatte på Nørrebro Bryghus skal bestemme, hvordan det skal være her på Nørrebro Bryghus. 3F tror, at lønnen er det altoverskyggende vigtige, for ellers gider man ikke være tjener. Jeg ved godt, at det var løn, man kæmpede for i 1870, men der er kommet andre forhold.
- Vi lever i et postindustrielt samfund - et informationssamfund. I en global verden. Hvis 3F virkelig vil gøre noget for folk, så kunne de da kæmpe for højere løn i Kina og Indien. Der er der virkelig brug for det!
Ingen indgreb
Regeringen har ingen planer om at gribe ind i konfliktretten, uanset udfaldet af Arbejdsrets-sagen mellem 3F og Nørrebro Bryghus.
Det skriver beskæftigelses-minister Claus Hjort Frederiksen i et brev til de fem forligspartier bag Østaftalen.
Ministeren understreger i brevet retten til 'at kunne iværksætte både hoved- og sympati-konflikter med krav om indgåelse af overenskomster..'
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278