En rundspørge blandt 723 ledere inden for skoler, dag- og døgninstitutioner samt plejehjem og lokalcentre viser, at lederne bruger deres tid på administration
Bureaukratiet er blevet en lænke om benet på institutionslederne. Det er det billede, der tegnes, i en rundspørge HK-Kommunal har fået lavet.
1600 ledere inden for skoler, dag- og døgninstitutioner samt plejehjem og lokalcentre er blevet spurgt om, hvor meget tid de bruger på administration, 723 har svaret.
Af besvarelsene fremgår det, at lederne ikke laver det arbejde, de er uddannet til. I stedet overbebyrdes de med administrative opgaver. 85 procent oplyser, at de bruger mere tid på administration end for fem år siden. 54 procent bruger over halvdelen af deres tid på administrativt arbejde.
- Vi oplever en enorm administrativ byrde, som fylder alt for meget og går ud over vores kerneydelse - den pædagogiske ledelse. Der er kontrol i stedet for tillid. Det koster dyrt i arbejdstimer og resurser, siger Anders Balle, formand for Skolelederne, til Arbejderen.
- Et konkret eksempel på bureaukratiseringen af vores område var, da Louise Frevert stillede spørgsmål i Folketinget, om kontrol af tyrkiske børn der rejste på ferie i hjemlandet. Efterfølgende skulle der laves procedurer for indsamling af fraværssedler, som skulle sendes til totalopgørelse i kommunen, der skulle sende det til indberetning i undervisningsministeriet. Det havde været lettere at have tillid til, at skolelederne kunne klare opgaven, tilføjer han.
Jørgen Grønnegaard Christensen, ekspert i offentlig forvaltning og professor i offentlig organisation og forvaltning, Kurt Klaudi Klausen, ser to væsentlige årsager til det øgede bureaukrati.For det første er der kommet et hav af nye krav til evalueringer, dokumentation og andre former for kontrol i den offentlige sektor. For det andet har kommuner og regioner siden 1990 i stor stil lagt en lang række administrative opgaver ud til blandt andet børnehaver, plejehjem og sygehusafdelinger. Og det uden at der er fulgt tilsvarende ekstra resurser med.
- De varme hænder må siges at være kølet noget af, siger Jørgen Grønnegaard Christensen til HK`s hjemmeside.
Også Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) mærker papirarbejdet:
- Det er resultatet af markedsgørelsen af den offentlige sektor. Politikerne vil gerne måle og registrere alting, det går ud over det pædagogiske arbejde. Vi oplever en dobbelthed, hvor politikerne vil afbureaukratisere, men samtidig vil de have flere målinger og mere kontrol, siger næstformand i LFS, Ulla Baggesgaard, til Arbejderen.
Venstre lover at gøre noget ved problemet:
- Vi tager det op i forbindelse med kvalitetsreformen. Her gør vi op med det overflødige bureaukrati, siger partiets kommunalordfører, Erling Bonnesen, til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278