06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdsgivere har frit spil

Arbejdsgivere har frit spil

Tirsdag, 18. december, 2007, 00:00:00

Firmaer udnytter medlemsskab af arbejdsgiverforening til at ansætte billig udenlandsk arbejdskraft. Kontrollen er overladt til fagbevægelsen

Mange af de firmaer, som fagbevægelsen slås med, når det gælder grov udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, er omfattet af overenskomsten mellem Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og Kristelig Fagbevægelse (Krifa).
Det er der ifølge Jan Holm Nielsen fra 3F Fredericia en grund til.
- Den er meget billig for arbejdsgiveren, og der er ingen kontrol med om overenskomsten bliver overholdt.
Med afsæt i sagen om den unge polak Patryk Suszko og hans far (se den øverste artikel) er formanden for bygge og anlægsgruppen i 3F Fredericia endnu engang blevet bestyrket i, at der findes firmaer der melder sig ind i KA eller en anden arbejdsgiverorganisation, ene og alene for at få lov til at ansætte østeuropæere.

Tre eksklusioner
Kurt Hedemand, konsulent i 3F med arbejdsområdet udenlandsk arbejdskraft herunder arbejdskraft fra de nye EU-lande, er enig.
- Det er der masser af eksempler på, siger han til Arbejderen og fortsætter:
- Mange er som udgangspunkt slet ikke interesseret i at melde sig ind i en arbejdsgiverforening og blive omfattet af en overenskomst. Så finder de ud af, at de er nødt til det, hvis de vil godkendes til at ansætte arbejdskraft fra de nyeste EU-lande. Mange små virksomheder især indenfor landbrug og gartneri betaler derfor de 15.000 kroner, det koster at blive medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening.
Det er Kurt Hedemands indtryk, at netop den kristelige arbejdsgiverorganisation ikke går særlig meget op i at kontrollere, om medlemsvirksomhederne overholder overenskomsterne.
Både Kristelig Arbejdsgiverforening og Kristelig Fagbevægelse forsikrer overfor Arbejderen, at de kun er interesseret i, at deres overenskomst bliver overholdt.
- Når vi bliver gjort opmærksom på eller selv finder ud af, at der er noget galt, så undersøger vi, om det har noget på sig. Finder vi ud af, at der er tale om brud på overenskomsten, så får vores medlem besked på at bringe tingene i orden og efterfølgende rette ind, siger Karsten Høgild, direktør i KA til Arbejderen.
Sker det ikke, skrider KA til eksklusion. Ifølge direktøren er det sket med tre virksomheder i år. De to indfriede ikke kravet om efterbetaling, og det tredje firma ville ikke fremlægge dokumentation på, at forholdene var i orden.

Sporadisk kontrol
Kontrollen er imidlertid alt for sporadisk, hvis den ikke er helt fraværende, lyder kritikken fra fagforeningsfolk i byggebranchen. De konstaterer, at der heller ikke er meget kontrol eller hjælp at hente fra Dansk Byggeri, medlem af Dansk Arbejdsgiverforening og LO`s modpart i overenskomstsammenhæng.
- Der skal virkelig meget dokumentation til fra vores side, før Dansk Byggeri gør noget, og så kan det endda være svært, påpeger Hedemand.
Den situation kender Bo Rosschou fra Byggefagenes Samvirke i København kun alt for godt, han efterlyser en mere aktiv deltagelse fra arbejdsgiverside med at overholde den danske aftalemodel.
- Den opgave overlader Dansk Byggeri til fagbevægelsen. Det er beklageligt, især i lyset af at Dansk Byggeri optager mange udenlandske firmaer, der alene bruger medlemskabet som skalkeskjul for at kunne udnytte kollegerne fra Østeuropa, siger den københavnske fagforeningsmand til Arbejderen.


Krifas overenskomster
Kristelig Fagforening har kun én overenskomstmodpart. Det er Kristelig Arbejdsgiverforening. De to parter har indgået overenskomst inden for 11 fagområder: Kontor, handel, frisør, industri, metal, bygge og anlæg, service, hotel og retstauration, transport, det grønne område samt landbrug.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. dec. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland