Den omstridte fyring af faglig aktiv murer handler om retten til at få uorganiserede kolleger i fagforening, mener håndværkere og fagforening
Hele dagen i går var der hektisk mødeaktivitet for at finde en løsning på sagen om den fyrede murersvend Mattias Tesfaye.
- I morgen tidlig (tirsdag, red.) orienterer vi kollegerne på pladsen, og der bliver udsendt en pressemeddelelse. Ellers har vi besluttet ikke at udtale os om sagen, siger Per Nielsen til Arbejderen efter et møde mellem de involverede parter i går.
Per Nielsen er tillidsmand for murerne i Vejleåparken i Ishøj. Her arbejdede Mattias Tesfaye i ni måneder, inden han onsdag i sidste uge blev fyret på gråt papir af firmaet E. Pihl & Søn, i første omgang med begrundelsen omstruktureringer. En forklaring som senere blev ændret til, at murersvenden havde optrådt truende overfor danske såvel som udenlandske kolleger for at få dem til at melde sig i fagforening.
Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København, ser helt anderledes på sagen.
- Den danske model er under voldsomt pres. Derfor er det kun godt, at folkene rundt om på pladserne gør et aktivt stykke arbejde for at få organiseret kollegerne, uanset hvilken nationalitet de har. Vil vi undgå, at vores overenskomster bliver undergravet, er der kun én vej, en stærk faglig organisering, siger han til Arbejderen.
Han tilføjer, at det desværre ikke er første gang, at netop Pihl & Søn forsøger at 'bombardere den danske model'. Derfor kommer det ikke bag på ham, at firmaet griber til fyring af en faglig aktiv.
- Jeg kan dårligt opfatte det som andet end en organisationsfjendtlig handling, siger Anders Olesen.
Mattias Tesfayes fagforening, 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, ser heller ikke med milde øjne på fyringen af murersvenden.
- Vi står her med en konflikt mellem jura og anstændighed. En af de aktive på pladsen har forsøgt at organisere nogle tyske murere, og det er han blevet fyret for. Ikke fordi firmaet skulle have omstruktureret noget. I hvert fald ikke på anden måde end, at de ville have ham ud af pladsen, siger afdelingens formand Henrik Lippert.
Han tilføjer, at der er stor opmærksomhed på sagen og dens udvikling fra andre af byens arbejdspladser.
- Hvis arbejdsgiverne fortsætter med at provokere vores medlemmer, så er jeg ikke i tvivl om, at konflikter af denne type, hvor fagligt aktive bekæmper underbetaling og søger at organisere kolleger på byggepladser over hele byen, vil dukke op igen og igen.
Reaktionen fra den aktive murersvends kolleger er ikke til at tage fejl af. 150 ansatte fra forskellige håndværksgrupper satte sig prompte på røven, da fyresedlen faldt.
- Mange kolleger føler, at fyringen er så voldsom en provokation, at de bliver nødt til at reagere, forklarer Per Nielsen.
Fra alle håndværkere lyder meldingen, at de vil have ret til at kontakte de uorganiserede kolleger for at få dem i fagforening for den vej rundt at sikre arbejdet udført på ordnede vilkår.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278