Svensk fagbevægelse må ikke konflikte for at få udstationerede lettiske arbejdere til at arbejde på svensk overenskomst, fastslår EU-dom, der også berører danske forhold
Virksomhedernes ret til at etablere sig frit i hele EU er en grundlæggende frihed. Derfor må det svenske bygningsarbejderforbund ikke konflikte for at få et lettisk firma til at betale sine udstationerede ansatte løn efter svensk overenskomst.
Sådan kan man fortolke den dom, EF-domstolen i går afsagde i den omstridte Vaxholm-sag. Dommen får også betydning for danske forhold, mener flere faglige ledere.
- EF-domstolen har kastet en nyliberalistisk bombe direkte ind på arbejdsmarkedet, siger Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København.
- Strejke- og blokadevåbenet er det eneste redskab, fagbevægelsen kan bruge, når alle muligheder for at forhandle sig til en fornuftig overenskomst med en arbejdsgiver er udtømt. Med denne afgørelse har arbejdsgiverne fået en hjælpende hånd fra EF-domstolen til at fjerne et århundredegammelt fagligt kampskridt, siger Anders Olesen.
Knap så drastisk ser Gunde Odgaard på dommen. Han er sekretariatschef i Bygge- Anlægs- og Trækartellet, og vurderer, at det fortsat vil være muligt at konflikte for overenskomstmæssig løn til udstationerede arbejdere.
- Men vores overenskomster med udstationerende virksomheder bliver amputeret. Som jeg læser dommen, må vi ikke konflikte for de dele i overenskomsten, der også er lovbestemmelser om, for eksempel arbejdstid og ferie.
- Vi kan heller ikke konflikte på de områder, som ikke udtrykkeligt er nævnt i udstationeringsdirektivet, for eksempel pension og uddannelse. Det er en dom, der legaliserer social dumping, siger Gunde Odgaard til Arbejderen.
Både Anders Olesen og Gunde Odgaard er enige om, at den danske og den svenske regering nu må sætte sig sammen og få ændret på præmisserne i EU, så EU ikke kan blande sig i konfliktretten.
- Sker det ikke, stiller det spørgsmål ved fortsat dansk deltagelse i EU, siger Anders Olesen.
Juraprofessor Ruth Nielsen, der er ekspert i EU-ret og arbejdsret, mener at man skal være forsigtig med at overføre Vaxholm-dommen direkte til danske forhold.
- Men det er interessant, at EF-domstolen med denne dom har besluttet selv at afgøre, hvordan konfliktretten og den fri etableringsret skal vejes op mod hinanden. Dermed går den et skridt videre end i Viking Line-dommen, siger Ruth Nielsen til Arbejderen.
LO og Dansk Arbejdsgiverforening, DA, mener ikke, at dommen får betydning for danske forhold. DA mener dog, at det nu vil være forbudt at kræve andet end overenskomstens minimumsbestemmelser - for eksempel mindstelønnen - for udstationerede arbejdere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278