Firmaet Pihl & Søn måtte give sig og trække fyring af faglig aktiv murer tilbage. En klar sejr for sammenholdet blandt bygningsarbejderne, mener TIB i København
Danmarks største renoveringsprojekt i Vejleåparken i Ishøj skrider igen fremad. Håndværkerne passer deres arbejde, også murersvend Mattias Tesfaye.
- Mattias er blevet genansat og arbejdet er normaliseret, lød det fra pladsen i går morges.
Hverken Mattias Tesfaye eller andre af de direkte involverede på pladsen ønsker at udtale sig om sagens udfald. Det indgår som en del af den aftale, som repræsentanter for entreprenørfirmaet E. Pihl & Søn, Dansk Byggeri, 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København og murersjakket indgik sent mandag eftermiddag.
I en fælles udtalelse, der slår fast, at sagen betragtes som afsluttet, lyder det, at sagen fra 'begyndelsen været en stor misforståelse fra begge parters side'.
Tømrerne udgør en af de største faggrupper på det nu normaliserede renoveringsprojekt. Palle Bisgaard, formand for bygningsgruppen i Træ, Industri, Byg i København har ikke noget imod at kommentere på sagen.
- Det er en klar sejr for sammenholdet blandt bygningsarbejderne på den her arbejdsplads. De har vist, at de ikke ville finde sig i fyring af en faglig aktiv, der tager opgaven med organisering alvorligt, siger han til Arbejderen og fortsætter:
- Samtidig er det en sejr for den danske model, som de fleste roser, men de færreste gør noget for at bevare. Sagen viser med al tydelighed, at fagbevægelsen står stort set alene med det aktive forsvar for organisering og overenskomster på vores arbejdspladser.
Dansk El-Forbund København har kun en lille håndfuld medlemmer i sving på det store byggeprojekt. Lars Bæk er faglig sekretær i afdelingen og med i organisationsudvalget under Byggefagenes Samvirke i København. Han og resten af fagforeningen har fulgt fyringssagen med stor spænding.
- Det her er et skoleeksempel på, hvordan opgaven med organisering skal løses. Kollegerne på tværs af alle fagene snakker sammen, og når det er nødvendigt, tager de affære, siger den faglige sekretær i den københavnske fagforening.
Han tror arbejdsgiverne har fået en lærerstreg og set hvad fagbevægelsens medlemmer reelt er i stand til, når de står sammen.
Mattias Tesfaye havde været ansat cirka ni måneder, da han onsdag i sidste uge en fyreseddel. Først med begrundelsen omstruktureringer. Senere hed det ifølge firmaet, at murersvenden havde opført sig truende overfor såvel udenlandske som danske kolleger for at få dem til at melde sig i fagforening.
150 håndværkere fra forskellige faggrupper reagerede straks på fyringen. De nedlagde arbejdet og forlangte Mattias Tesfaye genansat.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278