Folkebevægelsen mod EU er i gang med at kulegrave de juridiske redegørelser om den oprindelige og den nye EU-forfatning. Bevægelsen kræver en uvildig undersøgelse
Regeringen skal ikke få lov til at luske en ny EU-forfatning igennem uden nogen som helst debat.
Sådan lyder meldingen fra Folkebevægelsen mod EU. Bevægelsen vil gøre alt for at få skabt en reel debat om indholdet af den nye EU-forfatning, også kaldet Lissabon-traktaten, op til den endelige godkendelse af forfatningen i Folketinget. Det forventes at statsministeren fremlægger et lovforslag om ratificering af forfatningen den 8. januar.
Folkebevægelsens forretningsudvalg besluttede på sit møde i weekenden at stille krav om, at der gennemføres en uvildig undersøgelse at EU-forfatningens konsekvenser for folkestyret før godkendelsen af den nye traktat.
Bevægelsen har selv nedsat en arbejdsgruppe, som skal kulegrave den nye traktat samt Justitsministeriets to redegørelser omkring henholdsvis den oprindelige og den nye EU-forfatning. Med i arbejdsgruppen er blandt andet Lave Knud Broch.
- Vi vil arbejde på at få en debat om indholdet i den nye traktat. De skal ikke slippe af sted med at få traktaten ratificeret lige efter nytår, uden en reel debat, siger han til Arbejderen.
Som et enkelt eksempel på uvidenheden omkring den nye EU-forfatning henviser Lave Knud Broch til en artikel i bladet Ingeniøren, som hævder, at sætningen om at der arbejdes for 'en stadigt snævrere union'. ikke står i traktaten, hvilket er direkte forkert.
- Ja-sigerne forsøger jo ligefrem at undgå, at folk kan sætte sig ind i traktaten ved at haste tingene igennem, nærmest som et kup. Modsat Sverige hvor der er en meget langsommere proces, siger Lave Knud Broch.
Folkebevægelsen fortsætter også presset for at få en folkeafstemning.
- Vi har indtil videre samlet over 22.000 underskrifter ind på kravet om en afstemning, fortæller talsmand Karina Rohr Sørensen til Arbejderen.
JuniBevægelsen og Enhedslisten er med til at samle underskrifter.
Kravet om en folkeafstemning kommer også fra LO-formand i Århus, Hans Halvorsen, forfatter Tine Bryld, biskop Henrik Christiansen og kogebogsforfatter Camilla Plum. De fire rettede en henvendelse til Folketingets medlemmer optil debatten om Lissabon-traktaten i sidste uge.
- Jeg mener, at en sådan traktat bør komme til folkeafstemning. Vi går trods alt fra enstemmighed til flertalsafgørelser på en række nye områder, siger Hans Halvorsen vil Arbejderen og understreger samtidig, at han dermed ikke har taget stilling for eller imod traktaten.
Hans Harlvorsen oplyser, at en kreds af mennesker vil rette en fornyet henvendelse til politikerne og opfordre dem til at overveje situationen igen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278