06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Brødpriser stiger alt for meget

Brødpriser stiger alt for meget

Fredag, 21. december, 2007, 00:00:00

Butikkernes brødpriser er steget med helt op til 15 procent på grund af stigende kornpriser. Den store stigning skyldes at man samtidig hæver avancen

Butikkernes priser på fødevarer galopperer i øjeblikket opad.
Men seniorforsker Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut mener, at prisstigningerne på fødevarer i butikkerne ofte er langt større end hvad stigende priser på landbrugsråvarer kan berettige til.
- Når prisen i forretningerne stiger så meget, skyldes det, at man undervejs prøver at hæve avancen, enten i detailleddet eller i engrosleddet. Det sker ofte når der er pristurbulens, siger Henning Otte Hansen til Arbejderen.
Som eksempel nævner han de stigende kornpriser, som bliver brugt som argument for prisstigning på brød.
- Korn udgør ca. fem procent af prisen på et brød. Resten er arbejdskraft, maskiner, transport med videre. Af samme grund skal der mere end dramatiske stigninger til, før det behøver at have nogen reel indflydelse på priserne, siger Henning Otte Hansen.
Det bagvedliggende regnestykke viser, at hvis prisen på korn stiger med 50 procent, og hvis den stigning skal bæres af forbrugeren, så skal det slå igennem med en stigning på to procent i forhold til den endelige pris.
- Når der i den seneste tid har været talt om prisstigninger på op til 15 procent på lige netop brød, og når baggrunden er stigninger i kornpriserne, er det derfor meget vanskeligt at se sammenhængen, mener Henning Otte Hansen.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at brød og kornprodukter i gennemsnit er steget med 11 procent, mælk med 17 procent og friske grøntsager med 18 procent.
Prisstigningerne har i år hovedsageligt ramt fødevarer, men næste år vil de komme indenfor flere varekategorier, da de globale prisstigninger endnu ikke fuldt ud er slået igennem, mener Kasper Baldvinsson. Han er konsulent i Retail Institute Scandinavia, et konsulent og videnshus indenfor detailhandel.
- Nogle skal jo betale gildet, og forbrugerne slipper ikke. Derfor vil detailleddet benytte sig af, at forbrugerne ikke kan gennemskue, hvordan priserne bliver skruet sammen ved at vælte stigningerne i råvarepriser over på varegrupper, hvor forbrugerne ikke er så følsomme over for stigninger, siger Kasper Baldvinsson til dagbladet Børsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. dec. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland