Danmark er på EU`s 19. plads, når det gælder hvor mange, der gennemfører en ungdomsuddannelse
Selvom næsten 96 procent af en dansk årgang begynder i gymnasiet eller på en erhvervsskole efter folkeskolen, er det kun 77 procent der gennemfører uddannelsen.
Det viser en ny undersøgelse fra EU-Kommissionen, der placerer Danmark helt nede på en 19. plads, når det gælder hvor mange, som gennemfører en ungdomsuddannelse.
Frafaldet er særlig højt på landets handelsskoler og tekniske skoler, hvor kun to tredjedele tager eksamen.
Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) mener, at hovedårsagen er ungdomsuddannelsernes dårlige økonomiske forhold:
- Ungdomsuddannelserne har brug for en saltvandsindsprøjtning. I dag er der klasser på 36 elever på gymnasierne og lærerfri timer på alle ungdomsuddannelser. Konsekvensen er en lavere faglighed med en kæmpe social slagside, siger DGS` formand Gry Poulsen.
Ifølge DGS er risikoen for at stå uden uddannelse som 25-årig syv gange større for et barn af ufaglærte forældre end for et barn med en akademisk baggrund.
- Det handler om meget mere, end at en lille gruppe elever blot er uheldige. Sagen er, at uddannelserne favoriserer unge fra akademikerhjem, mens flertallet af unge slet ikke har sådan en baggrund, forklarer Gry Poulsen.
DGS har fire forslag til at løse problemet med frafald: Loft på klassekvotienten på 28 elever, afskaffelse af lærerfri timer, indførelse af 12 års undervisningspligt samt en handlingsplan for en bredere favnende pædagogik.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278