Det er først og fremmest sociale problemer, der får unge til at droppe ud af erhvervsskolerne. Flere ressourcer reducerer frafaldet markant, viser ny undersøgelse
Hver tredje elev falder fra på de danske erhvervsskoler og handelsskoler. Årsagen er elevernes sociale og boglige problemer, viser en ny undersøgelse af frafaldet på erhvervsskolerne i Sønderjylland.
Dermed ligger løsningen også lige for hånden: Mere hjælp til de mest udsatte elever.
- Hvis man vil have den brogede gruppe af unge ind, er der to muligheder, hvis man skal skære det meget hårdt. Der må og skal tilføres ekstra ressourcer, andre pædagogiske tilgange og andre strukturer. Eller også skal der være en bredere vifte af muligheder for at forberede sig på en ungdomsuddannelse, som for eksempel efterskoler eller mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet, siger Noemi Katznelson til Arbejderen.
Hun er forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitet og undersøgelsens forfatter.
Mange elever i hver klasse og timer uden lærere går særligt ud over de i forvejen pressede unge:
- Den høje klassekvotient og de lærerfri timer rammer helt sikkert nogle af de udsatte unge, der har behov for meget tættere kontakt til voksne. Man kan ikke stå som underviser og have en særlig opmærksomhed om en tredjedel af eleverne. Lærerfri timer kræver virkelig, at eleven selv kan tage ansvar, og det kan de her unge slet ikke magte, fastslår Noemi Katznelson.
- Der er tale om mange forskellige grupper af unge med meget forskellige behov. Det kan være unge med bunker af sociale og personlige problemer, som har brug for, at nogen hjælper dem med at løse en familiesituation med for eksempel misbrug. Det er noget helt andet, hvis man fungerer fint socialt, men er ordblind, forklarer Noemi Katznelson.
Behovet for hjælp til de udsatte elever bekræftes af resultaterne fra erhvervsskolen i Tønder. Her er antallet af frafaldne mindsket med 25-40 procent, siden skolen har opdelt grundforløbet i to linjer. Den ene er en slags skåneforløb, hvor eleverne får mere tid, flere lærere og tilbud om psykologhjælp.
Særligt elevernes efterspørgsel på støttelærere og psykologhjælp har været enorm i Tønder. Psykologhjælp tilbydes normalt ikke på ungdomsuddannelser, men kun i folkeskolen og på universitetet.
Efter at erhvervsskolernes grundtilskud er blevet skåret en procent om året fra 1999 til 2006, har regeringen lovet dem 320 millioner kroner over de næste to år.
Frafald
Blot 77 procent af de danske unge gennemfører i dag en ungdomsuddannelse, mens regeringens mål er 95 procent i 2015. På erhvervsskolerne og handelsskolerne gennemfører kun to tredjedele. Frafaldet på erhvervsskolerne koster samfundet 14 milliarder kroner om året, viser tal fra LO.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278