Claus Hjort Frederiksen vil afskaffe aldersgrænsen for hvor længe folk må arbejde. Seniorordninger er bedre, lyder rådet fra fagforbund.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil have sygeplejersker, lærere og lokoførere til at blive længere på arbejdsmarkedet.
- Det er helt urimeligt, at faste aldersgrænser skal afgøre, hvornår den enkelte skal holde op med at arbejde. Vi lever længere og er længere raske, og det må være op til folk selv at afgøre, hvornår de stopper, siger han til Kristeligt Dagblad.
Ifølge ministeren fremsætter regeringen derfor senere i år et lovforslag, der fjerner 70 års grænsen for tjenestemænd.
Claus Hjort Frederiksen forventer også, at de offentlige arbejdsgivere ved forårets overenskomstforhandlinger stiller krav om at ophæve 70 års grænsen for funktionærer. Samtidig gør han opmærksom på, at han ingen forhåbninger gør sig om, at ændringerne vil løse manglen på arbejdskraft.
Ligegyldig ændring
Så langt er Anders Bondo Christensen enig med ministeren.
- En afskaffelse af 70 årsreglen vil være fuldstændig ligegyldig på vores område, hvor der snart ikke vil være flere tjenestemandsansatte tilbage, lyder kommentaren fra formanden for knap 95.000 medlemmer af Danmarks Lærerforening (DLF).
DLF har ingen opgørelse, der viser i hvilken alder, lærerne i dag trækker sig tilbage som erhvervsaktive, men Anders Bondo Christensen mener, at lærerne stort set følger det øvrige arbejdsmarked.
Den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder angiver den gennemsnitlige alder for personer mellem 50 og 67 år, der forlader arbejdsstyrken. Ifølge Finansministeriet var tilbagetrækningsalderen i 2003 på 61,6 år. Til sammenligning var den i 1990 61,7 år.
- Jeg vil ikke afvise, at der findes lærere, der er parate til at tage en ekstra tørn i klasseværelset. Men det forudsætter helt andre vilkår, end lærerne bydes i dag. Det skal være langt mere attraktivt at fortsætte på arbejdsmarkedet. Det kunne individuelt aftalte seniorordninger, som er et af vores krav til overenskomstforhandlingerne, være med til at sikre, siger lærernes formand til Arbejderen.
For hårdt at arbejde længere
Også Dansk Sygeplejeråd peger på behovet for seniorordninger, hvis man vil fastholde erfarne og ældre kolleger på arbejdspladserne.
- Mange sygeplejersker vil gerne fortsætte, hvis ellers der var en seniorpolitik, som for eksempel gav dem ret til nedsat tid, omsorgsdage og frihed for nattevagter. Men det er de færreste arbejdsgivere, der har lavet en sådan politik, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg.
Formanden for sygeplejerskerne i Syddanmark, Anni Pilgaard fra Esbjerg, har ikke noget imod at de 70-årige kan fortsætte. Hun mener imidlertid, at det er mere relevant at diskutere seniorordninger, før man diskuterer arbejde til de 70-årige.
- Det kniber nok med bare at holde på sygeplejerskerne, når de bliver 62 år. Arbejdet er hårdt og stressende, og mine medlemmer på blandt andet Sydvestjysk Sygehus glæder sig allerede til at stoppe, når de bliver 60, siger hun til dr.dk/esbjerg.
- Det fysisk hårde arbejde gør at mange simpelthen ikke kan klare arbejdet så længe. Derfor skal vi have kigget på det, før enhver snak om arbejde til 70-årige. I den alder er langt de fleste for længst stoppet, siger Anni Pilgaard.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278