06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De danske EU-undtagelser

De danske EU-undtagelser

Onsdag, 09. januar, 2008, 00:00:00

Den 2. juni 1992 stemte et flertal af danskerne nej til Maastricht-traktaten som ændrede EF til den politiske union EU

Ja-politikerne nægtede at acceptere nej`et. Alle Folketingets partier på nær Fremskridtspartiet (Enhedslisten var ikke i Folketinget på det tidspunkt) lavede et nationalt kompromis som indeholdt fire danske undtagelser i forhold til den nye traktat. Ikke mindst SF`s støtte sikrede et flertal for det nationale kompromis ved en folkeafstemning 18. maj 1993.
De fire undtagelser er:

1. Euroen
Danmark deltager ikke i den tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union. Det betyder det blandt andet, at vi ikke har indført den fælles mønt euroen. I september 2000 stemte et flertal af danskerne nej til at afskaffe denne undtagelse.

2. Retsligt samarbejde
Undtagelsen betyder, at Danmark kun kan deltage i rets- og politisamarbejde, så længe det er mellemstatsligt. Med Amsterdam-traktaten blev asylpolitikken i 1999 gjort overstatsligt, det betyder at EU har initiativretten med hensyn til lovgivning. Siden har regeringen måtte lave særaftaler, hvis Danmark vil være med omkring dele af EU`s asylpolitik. Med den nye forfatning bliver hele området gjort overstatsligt.

3. Militært samarbejde
Danmark er ikke med i det militære samarbejde som tog rigtig fart med Maastricht-traktaten. Den nye forfatning slår fast, at målet er en egentlig EU-hær og forpligter medlemslandene til øget oprustning.

4. Unionsborgerskab
Undtagelsen fra unions-borgerskabet har mere politisk end praktisk betydning efter, at Amsterdam-traktaten slog fast, at unionsborgerskab kun kan supplere nationalt borgerskab.
Men spørgsmålet er, hvad indhold unionsborgerskabet får hen ad vejen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. jan. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland