06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dårligt stillede mister flere børn

Dårligt stillede mister flere børn

Torsdag, 10. januar, 2008, 00:00:00

Børns sociale baggrund har markant indflydelse på deres helbred, viser nye tal. En række børnesundhedsforskere opfordrer til politisk handling

Når en kvinde med kort uddannelse bag sig føder et barn, er der dobbelt så stor risiko for undervægt og spædbørnsdødelighed, som når veluddannede bliver mødre. Risikoen for for tidlig fødsel er en halv gang større.
Social status præger børns sundhed allerede før fødslen, og skævheden fortsætter hele vejen op igennem barndommen.
Det viser det første samlede overblik over den sociale uligheds betydning for børn og unges sundhed i Danmark, som udkom fra Statens Institut for Folkesundhed (SDU) i går.
- Vi kan konstatere en markant social ulighed som slår igennem på de fleste sundhedsmål. Ikke bare i forbindelse med graviditet og fødsel, men hele vejen op igennem barndommen. Børn fra hjem præget af lav uddannelse og social status spiser mindre frugt og grønt, rører sig mindre, har oftere daglig hoved- og mavepine og ryger mere, siger Anette Johansen, sociolog ved SDU, til Arbejderen.
Hun peger blandt andet på, at at syv ud af ti 11-årige i laveste socialgruppe ikke spiser grøntsager dagligt, mens det samme gælder for tre ud ad ti jævnaldrende i højeste socialgruppe.
- Frugt og grønt er jo dyrt. Det samme er mange af de fritidsaktiviteter, der ansporer børnene til at få rørt sig. Det betyder måske, at det bliver prioriteret fra i mange lavindkomstfamilier. Samtidig smitter familiens vaner omkring kost og rygning af på børnene, forklarer Anette Johansen.
De afslørende tal får nu børneforskerne til at anbefale politisk handling. Konkret foreslår de blandt andet, at der arbejdes med undervisning om sundhed og tilbydes gratis frugt og grønt samt eventuelt måltider i skoler og daginstitutioner. Samtidig anbefales nedsat moms på sunde madvarer kombineret med øget afgift på usunde.
Flere af forslagene bliver netop nu diskuteret i regeringens forebyggelseskommission. De dårligt stillede børn skal dog næppe regne med sund og gratis mad i skolen af den grund, understreger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.
- Så kan forældrene jo lige så godt aflevere deres børn når de er kommet ud af nattøjet og hente dem igen ved sengetid. Hvor ligger forældreansvaret så? Er det statens eller borgernes børn, spørger hun Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jan. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland