06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kviksølv i Gudenåen

Kviksølv i Gudenåen

Torsdag, 10. januar, 2008, 00:00:00

En aborre fra Gudenåen indeholdt fem gange så meget kviksølv som anbefalet. Myndighederne måler ikke indholdet af tungmetaller i danske vandløb

Foreningen Danske Fluefiskere sendte i november 2007 en aborre, fanget i Gudenåen, til analyse hos firmaet EUROFIN. Her målte man et indhold af kviksølv på 250 mikrogram pr. kilo.
Det er fem gange så meget som i den fisk, der kan købes hos fiskehandleren. Derfor anbefaler foreningen nu at overveje et totalt forbud mod salg og spisning af rovfisk fra Gudenåens vandsystem, der også omfatter Randers fjord.
Forbuddet bør omfatte ål, gedde, sandart, skrubbe og aborre, mener foreningen, som også fraråder gravide og børn under 14 år at spise disse fisk. Fritids- og lystfiskere bør nøjes med at spise fisk fanget i området mere end en gang om ugen.
Kviksølv findes naturligt i små mængder, men stammer især fra industriens produktion. Det hober sig op i alle fødekædens led, indtil det bliver spist af mennesker. Det er samtidig et af de farligste stoffer, der kendes. Da det er et grundstof, kan mennesker kun komme af med det ved at udskille det fra kroppen.
De danske myndigheder måler ikke indholdet af tungmetaller som kviksølv i ferskvandsfisk. Det gør de i Sverige, hvor man ifølge hjemmesiden brakvand.dk længe har haft fokus på problemet. Her findes også et seriøst overvågningsprogram.
Især fostre er udsat for forgiftning fra kviksølv, da deres evne til at udskille stoffet er meget ringe. I Japan ramtes Minamata bugten i 1950`erne af kviksølvsforgiftning. Årene efter fødtes hundredvis af svært hjerneskadede børn.
Minamata-forureningen var verdens første miljøkatastrofe. Billeder af ofrene gik kloden rundt og var med til at sætte forurening på den globale dagsorden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jan. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland