Regeringen vil fastholde stoppet for ejendomsværdiskatten. Men skal skatten på arbejde lettes uden social slagside, skal boligskatten med i spillet, siger eksperter
'Ejendomsværdiskatten på boliger fastholdes uændret.' Sådan lyder sidste sætning i arbejdsbeskrivelsen for den kommission, der om et år skal fremlægge forslag til en skattereform. Og den sætning gør det nærmest umuligt for den nye skattekommission at nå frem til et brugbart resultat, mener flere eksperter på området.
Den erklærede hensigt med den kommende skattereform er, at det 'skal kunne betale sig at arbejde' - og også arbejde mere. Derfor skal skatten på den sidst tjente krone sættes ned. For at der ikke kommer til at mangle skattekroner i statskassen, skal de såkaldte grønne afgifter til gengæld hæves, fremgår det af arbejdsbeskrivelsen - det såkaldte kommissorium.
Men man skal huske på, at grønne afgifter udhuler reallønnen, advarer Peter Birch Sørensen, økonomiprofessor ved Københavns Universitet samt formand for Det Økonomiske Råds formandskab - såkaldt overvismand.
- Det er en indirekte skat på løn og rammer også dem, der ikke er i arbejde. Der er grænser for, hvor langt man kan nå ad den vej med hensyn til at øge realindkomsten, siger Peter Birch Sørensen til Ritzau.
- Kommissoriet henviser også til, at den nye kommission også skal forsøge at finde 'finansieringselementer uden for skatte- og afgiftssystemet.' Men Peter Birch Sørensen har svært ved at se, hvilke elementer der skal kunne blive tale om.
- Det er meget svært at se, at man seriøst kan sænke skatten på arbejde uden at få boligbeskatningen i spil. Det vil gøre det svært at tilgodese kravet om, at en skattereform skal have en social profil, mener Peter Birch Sørensen.
Samme mening har tidligere overvismand Torben M. Andersen, der også var formand for regeringens Velfærdskommission.
- Når boligbeskatningen ikke er i spil, kan det blive meget svært at lave en skattereform, der væsentligt sænker skatten på arbejde, siger Torben M. Andersen, der til daglig er økonomiprofessor ved Århus Universitet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278