Der skal penge på bordet i den nye overenskomst, og de skal i hvert fald ikke ned i puljen til Ny Løn, lød det under beretningsdiskussionen på HK/Kommunals kongres
Overenskomstfornyelsen var sammen med kommunalreformen og den såkaldte kvalitetsreform nogle af hovedemnerne, da de 450 delegerede på HK/Kommunals kongres i går diskuterede beretningen.
Flere advarede mod at bruge lønstigningerne på Ny Løn, som er betegnelsen for en række individuelle tillæg, som i princippet forhandles på plads mellem den enkelte ansatte og ledelsen. Men de kommunale chefer holder godt fast på pengene i Ny Løn-puljen.
Den konstituerede formand i HK Kommunal, Bodil Otto, sagde i sin beretning, at HK/Kommunal ved overenskomstforhandlingerne vil give Ny Løn 'en sidste chance'.
Karin Dencker fra HK København mente, at den chance ikke skal være for stor. Hun pegede på, at de faglige organisationer, der ikke afsatte penge til Ny Løn i 2006, fik flere penge ud af det end for eksempel HK/Kommunal, der afsatte 1,25 procent af lønpuljen til Ny Løn.
- Så der skal i hvert fald ikke afsættes flere penge. Men vi støtter, at der afsættes mere til generelle lønforbedringer, sagde Karin Dencker.
Ny Løn var også til diskussion på sidste kongres i HK/Kommunal for tre år siden. Også dengang fik lønsystemet 'en sidste chance'. Og for et år siden sagde daværende formand for HK/Kommunal, Kim Simonsen, til Arbejderen, at 'bliver der ikke rettet op på det inden vi skal til forhandliingsbordet igen, så vil vi da overveje at sende invitationer ud til Ny Løns begravelse'.
Bodil Otto lovede i sin replik, at der i overenskomstforhandlingerne vil blive sat fokus på forbedringer af grundlønnen, og henviste i øvrigt til den temadebat om overenskomsten, der finder sted i dag på kongressen.
Kommunalreformen, som er gennemført i sidste kongresperiode, har betydet nye opgaver og i mange tilfælde nye arbejdspladser for mange af HK/Kommunals medlemmer.
Men reformen har også betydet mere arbejde. En undersøgelse sidste år påviste, at stress er blevet en endnu større del af hverdagen på de kommunale arbejdspladser, påpegede Bodil Otto i sin beretning. Derfor skal tillids- og sikkerhedsrepræsentanter nu klædes bedre på til at tackle problemet.
Der blev i øvrigt sparet lidt på krudtet i beretningsdebatten. Kun ni udover formanden tog ordet. To vigtige temaer, de nødvendige hænder og overenskomstforhandlingerne, skulle dog efterfølgende behandles i selvstændige temadiskussioner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278