06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Uklar praksis om dødsulykker

Uklar praksis om dødsulykker

Torsdag, 17. januar, 2008, 00:00:00

Fagligt Ansvar har igennem arbejdet med at afdække dødsulykker på danske arbejdspladser oplevet huller og inkonsekvens i Arbejdstilsynets praksis

At finde ud af hvordan de mange dødsulykker på det danske arbejdsmarked i 2006 reelt er sket, har ikke været nogen nem opgave.
Det kan Fagligt Ansvars Arbejdsmiljøgruppe skrive under på.
Gruppen har haft store problemer i at få aktindsigt i Arbejdstilsynes papirer. Da det endelig lykkedes, afslørede papirerne både huller og svigt i Arbejdstilsynets arbejde.
- En dødsulykke er én for meget. Det handler ikke kun om tal i en statistik, men også om efterladte familier og venner. Derfor besluttede vi for længe siden at sætte fokus på problemet, siger Janne Hansen fra arbejdsmiljøgruppen til Arbejderen.
I 2006 registrerede Arbejdstilsynet 62 dødsulykker, det højeste i seks år på danske arbejdspladser.
- Det tal vil vi gerne medvirke til, bliver bragt væsentligt ned. Men det forudsætter, at vi kan pege på, hvor ulykkerne sker og hvordan, for at der efterfølgende kan blive fulgt op med en målrettet indsats, forklarer Janne Hansen.
Her er det Arbejdstilsynet (AT) kommer ind i billedet. For at kunne lave en systematisk gennemgang af dødsulykkerne bad Fagligt Ansvar om aktindsigt og fik det, men ikke uden sværdslag. Der var tydeligvis uklarhed internt i AT om, hvad Fagligt Ansvar kunne få eller ikke få af sagsakter.
En efterfølgende gennemgang af de udleverede papirer afslørede forskel i AT`s praksis. Som eksempel nævnes, at AT betragter alle ulykker, der sker på vej- og jernbaneanlæg som færdselsulykker, der derfor ikke efterforskes af tilsynet.
'Tilsyneladende er det ikke alle i tilsynet, der retter ind efter den udlægning. Det viser en sag fra den 26. september 2006, hvor en ansat fra DSB Vognopsyn blev dræbt, da han arbejdede ved Dybbølsbro i København. Arbejdstilsynet kom til og udstedte et strakspåbud', kan man læse på Fagligt Ansvars hjemmeside.
Alligevel lyder svaret fra tilsynscenter 1 på Fagligt Ansvars forespørgsel om aktindsigt, at 'der er tale om en jernbane-/færdselsulykke hvor en ansat i arbejdstiden kom ud for en påkørselsulykke med døden til følge... Arbejdstilsynet har ikke sagsakter eller oplysninger om ulykken udover akter til statistik.'
Det har også rystet Janne Hansen, at der er eksempler på, at tilsynet slet ikke er rykket ud til en dødsulykke. Det troede hun var en selvfølge.
Fagligt Ansvar vil bruge sin viden på det her område til at få Claus Hjort Frederiksen i tale, så der kan komme mere opmærksomhed på et stadigt mere skrantende arbejdsmiljø.
- Vi har en regering, der går meget op i lov og orden. Det gælder desværre ikke på det her område, slutter den københavnske arbejdsmiljøforkæmper.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Arbejdstilsynet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jan. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland