05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tillidsfolk får bedre vilkår

Tillidsfolk får bedre vilkår

Fredag, 18. januar, 2008, 00:00:00

Som noget nyt bliver der også sat penge af til uddannelse af sikkerheds-repræsentanter på det kommunale område

Der er både godt og skidt.
Sådan lyder kommentaren fra Mari-Ann Petersen, fællestillidsrepræsentant i Hjemmeplejen i København, til det delforlig på det kommunale område, som blev forhandlet hjem i sidste uge.
- Det hører så absolut til i den positive ende, at tillidsrepræsentanterne får forlænget deres opsigelsesvarsel med tre måneder. Der bliver sat flere penge af til uddannelse af tillidsrepræsentanterne, og det er rigtig positivt, at der også bliver penge til uddannelse af sikkerhedsrepræsentanterne, siger hun til Arbejderen.
Det sidste er nyt. Pengene bliver hentet fra en AKUT-fond, der hidtil har været brugt til de kommunale organisationers uddannelse af tillidsrepræsentanter. Bliver delforliget vedtaget, skal arbejdsgiverne hæve indbetalingen til fonden og uddannelsen af sikkerhedsrepræsentanterne bliver dermed mulig.
Ulla Nygaard, næstformand i BUPL Århus, er i det store hele også tilfreds med delforligets afsnit om tillidsrepræsentanter.
- Vi oplever at stadig flere geografisk opdelte institutioner bliver slået sammen under en fælles ledelse og ved, at arbejdsgiverne gerne vil have antallet af tillidsrepræsentanter bragt ned. Derfor er det vigtigt for os, at delforliget åbner op for muligheden for at vælge tillidsrepræsentanter på hver enkelt institution, siger næstformanden til Arbejderen.
De to tillidsrepræsentanter er dog også stødt på enkelte tidsler i delforliget.
- Arbejdsgiverne er kommet igennem med kravet om at få indflydelse på TR-uddannelserne. Det er negativt, også selvom det er på forsøgsbasis og det som udgangspunkt kun handler om, at de får indflydelse på en procent af midlerne i AKUT-fonden, lyder det bekymret fra Mari-Ann Petersen.
Hun mener, at tillidsrepræsentanterne er valgt på vegne af de faglige organisationer, og at ansvaret for uddannelse og indhold derfor er deres ansvar.
Delforliget indeholder også ændringer af reglerne for den sjette ferieuge. Af Arbejderens artikel tirsdag i denne uge får man indtryk af, at de kommunale ansatte som noget nyt kan veksle feriedagene til løn.
Den mulighed har de haft siden den sjette ferieuge blev skrevet ind i overenskomsterne. Det nye er, at de kommunalt ansatte senest 1. oktober skal give besked til arbejdsgiveren, om de vil afholde den sjette ferieuge eller have den udbetalt.
Både Mari-Ann Petersen og Ulla Nygaard opfatter den bestemmelse som et indgreb i den enkeltes ret til selv at bestemme over den sjette ferieuge.
Endelig er der på ferieområde aftalt mulighed for at kommunalt ansatte fremover kan vælge at modtage feriegodtgørelse i stedet for ferie med løn.
Næste forhandlingsmøde på det kommunale område finder sted 25. januar, hvor temaerne er seniortiltag, kompetenceudvikling og fravær af familiemæssige årsager.
Regionernes første politiske forhandlingsmøde er i dag, mens det statslige område forhandler den 21. januar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland