Der er ikke fuldtidsjob nok til at sikre alle et job på 37 timer. Gå efter arbejdsgiverne i stedet, lyder kritikken af regeringens nye jobplan
Hvis regeringen kommer igennem med planerne om at beskære retten til supplerende dagpenge, kan det tvinge deltidsansatte sosu-hjælpere og -assistenter til at søge fuldtidsjob indenfor helt andre områder. For der er simpelt hen ikke fuldtidsstillinger til dem inden for pleje- og omsorgsområdet, forklarer Mona Strib, næstformand i forbundet Fag Og Arbejde (FOA).
- Det er desværre blevet en udbredt kotume blandt kommunerne, at vores medlemmer næsten behandles som daglejere. For at spare penge ansætter kommunerne dem i kun lige akkurat det antal timer, og i de tidsrum, der er absolut nødvendigt for at få tingene til at hænge sammen, forklarer Mona Strib.
FOA har flere gange selv undersøgt hvor mange fuldtidsstillinger der egentlig er tilgængelig på området.
- Vi har omkring 500 medlemmer på supplerende dagpenge med frigørelsesattest inden for området. I en af vores stikprøver var der kun én fuldtidsstilling slået op - i hele landet.
Opret fuldtids-stillinger
I regeringens nye forslag begrænses retten til supplerende dagpenge til 26 uger inden for tre år. Hvis det gennemføres vil mange FOA-medlemmer hurtigt støde mod loftet.
- Så må de søge fuldtidsjob i for eksempel Netto for at få deres økonomi til at hænge sammen. Og der vil øge den mangel på arbejdskraft, der er særlig markant inden for vores område. Det vil betyde øget stress og dermed flere sygedage for dem der bliver tilbage. Og vi bidrager i forvejen med en førtidspensionist om dagen mere end gennemsnittet på arbejdsmarkedet, oplyser Mona Strib.
Hun mener, at der ville være mere idé i at sikre, at kommunerne oprettede flere fuldtidsstillinger, sådan som der også er en hensigtserklæring om i sidste sommers trepartsaftale mellem regeringen, de offentligt ansatte, LO og AC.
- Men der er ikke afsat penge i trepartsaftalen til at sikre, at det rent faktisk også sker, forklarer FOA`s næstformand.
Indfør en afgift
Også Dansk Magisterforening, DM, er yderst kritisk overfor indgrebet mod de supplerende dagpenge.
- Nye tal fra Magistrenes A-kasse viser, at ledigheden falder hurtigere blandt magistre på supplerende dagpenge sammenlignet med magistre, der er fuldtidsledige. Reglerne om supplerende dagpenge bidrager derfor i allerhøjeste grad til at få vores medlemmer i beskæftigelse, siger DM`s formand Ingrid Stage.
- Forudsætningen for, at flere ledige kommer i fuldtidsarbejde er, at arbejdsgiverne udbyder flere stillinger på fuld tid. Hvis ikke det sker, er det jo de ledige, der kommer til at betale regningen. Det er arbejdsgivernes adfærd, der skal reguleres. Indfør derfor en afgift for de arbejdsgivere, der gør brug af systemet med supplerende dagpenge, foreslår Ingrid Stage.
Intet flertal lige nu
Hun håber, at et folketingsflertal vil presse regeringen til tage dagpengeforslaget af bordet og i stedet forpligte arbejdsgiverne til at udbyde flere job på fuld tid.
Foreløbig ser det ud til, at der ikke vil være politisk flertal for at begrænse retten til supplerende dagpenge. Både Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har udtalt sig imod den del af regeringens jobplan. De Radikale og Ny Alliance ønsker derimod yderligere dagpenge-stramninger.
he@arbejderen.dk/bi@arbejderen.dk
@OSKOskr.Box:Jobplan
Regeringens nye jobplan indeholder syv hovedpunkter:
- Førtidspensionister, som har fået tilkendt førtidspension før 2003, skal kunne arbejde uden at miste retten til førtidspension.
- Styrket indsats for, at unge mennesker ikke ender på førtidspension.
- Folkepensionister skal have bedre muligheder for at arbejde. Folkepensionister må tjene 30.000 kroner om året uden at blive trukket i folkepensionen. For at få opsat pension behøver folkepensionister kun at arbejde 1.000 timer om året mod 1.500 timer i dag.
- 64-årige i arbejde får et skattenedslag på op til 100.000 kroner, hvis de har arbejdet på fuld tid, siden de var 60 år.
- Studerende må tjene 1.500 kroner mere om måneden uden at blive trukket i SU.
- Sygefraværet skal nedbringes. Der nedsættes et hurtigt-arbejdende udvalg.
- Reglerne om supplerende dagpenge strammes. Deltidsansatte og løsarbejdere får begrænset deres ret til supplerende dagpenge til 26 uger inden for 156 uger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278