Indsamlingen af underskrifter for at få en folkeafstemning om EU-forfatningen intensiveres. Indtil nu er der samlet 36.000 underskrifter
Først i morgen forventes den endelige tekst til den nye EU-forfatning at ligge klar på dansk. Men i dag førstebehandler Folketinget godkendelsen af traktaten og regeringen lægger op til, at den endelige ratificering er gennemført i løbet af de næste to måneder.
Modstanderne af traktaten fortsætter kampen for at få en folkeafstemning om traktaten og insisterer på at få en folkelig debat om indholdet af den.
- Folkebevægelsen mod EU har indtil videre indsamlet 25.000 underskrifter og vi fortsætter med indsamlingen. Derudover presser vi på for at få bevilget penge til oplysning om den omdøbte EU-forfatning. Vi vil gennemføre debatmøder og andre initiativer og stille spørgsmål om traktaten til Europaudvalget, siger Lave Knud Broch fra Folkebevægelsen mod EU til Arbejderen.
Folkebevægelsen samarbejder med modstandere i andre EU-lande og er med, når paraplyorganisationen TEAM for EU-skeptikere og modstandere i hele EU mødes i Danmark i marts. Der er fuld gang i planlægningen af et internationalt debatmøde den 8. marts.
Også JuniBevægelsen og Enhedslisten samler underskrifter ind for kravet om en folkeafstemning. De tre organisationer planlægger en samlet aflevering af underskrifterne til anden- eller tredjebehandlingen af lovforslaget om den nye EU-traktat. I alt er der indtil nu indsamlet 36.000 underskrifter.
Men der skal nok komme mange flere, lover Eva Flyvholm fra Enhedslisten.
- Vi er først lige gået i gang med at samle ind. Nu skal vi have mange folk på gaden med underskriftslister og oplysning om indholdet i traktaten, siger hun til Arbejderen.
Enhedslisten samler underskrifter ind i dag og har derudover planlagt en række landsdækkende aktivitetsdage i de kommende måneder.
JuniBevægelsen lægger mange kræfter i arbejdet med at understøtte retssager for at få folkeafstemninger i forskellige EU-lande.
- I flere lande stiller man spørgsmålstegn ved, om man kan ratificere traktaten. Det er noget som også kan rykke ved den hjemlige debat, forklarer Hanne Dahl fra JuniBevægelsen.
- Det er der, hvor vi ser det største politiske råderum lige nu, i en situation hvor pressen slet ikke beskæftiger sig med traktaten. Når man henvender sig til medierne, får man at vide, 'at den sag har I jo tabt'. Befolkningen føler sig snydt for en afstemning, men pressen vil ikke sætte det på dagsordenen.
- Vi fortsætter også vores pres på SF, som sidder med nøglen til at sikre en folkeafstemning. De kunne sige, at de ikke er med til en senere afstemning om undtagelserne uden at få en folkeafstemning om traktaten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278