05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flertal mod privatisering

Flertal mod privatisering

Fredag, 25. januar, 2008, 00:00:00

Kun hver fjerde tror, at privatisering vil spare skattekroner, mens under hver tredje mener, at det skaber bedre service

Regeringens planer om at privatisere en række offentlige opgaver vinder ikke genklang i befolkningen.
Kun 28 procent tror, at servicen bliver bedre, når offentlige opgaver bliver lagt ud i privat regi, mens 58 procent mener, at servicen bliver den samme eller direkte dårligere.
Samtidig tror kun 25 procent, at privatiseringerne vil spare skatteyderne penge.
Det viser en undersøgelse, analyseinstituttet Gallup har lavet for Berlingske Tidende.
- Danskerne er kloge. Når private skal tjene penge på samfundets basisydelser fører det enten til dårligere service eller højere pris, siger gruppeformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe, Carsten Hansen, til Arbejderen.
Blandt Socialdemokraternes vælgere er tiltroen til privatisering minimal. Her mener kun 11 procent, at privatiserede opgaver er billigere for skatteyderne, mens 13 procent tror, at serviceniveauet er bedre.
Alligevel vil Carsten Hansen ikke love, at Socialdemokraterne holder op med at støtte privat overtagelse af offentlige opgaver uden for kerneydelserne som omsorgs- og undervisningsopgaver.
- Jeg har ikke noget ideologisk imod offentligt/privat samarbejde, men man skal jo kun privatisere, når der er en fordel ved det, fastslår han.
Heller ikke blandt regeringspartiernes egne vælgere støtter et flertal privatiseringsiveren.
48 procent af Venstres og Konservatives vælgere svarer ja til, at de tror, de private vil løse opgaverne billigere end det offentlige, mens kun 41 procent af Konservatives og halvdelen af Venstres vælgere tror, at de private kan sikre bedre service.
Rundspørgen viser også, at danskerne ikke ønsker at private investorer overtager dele af infrastrukturen som broer, veje eller kloaknet.
ATP og flere pensionsselskaber har ellers udtrykt deres interesse for at anbringe penge i danske veje og broer, men det mener kun 32 procent af danskerne vil være til generel fordel for skatteyderne.
43 procent vurderer, at det vil være en ulempe, og det kan de meget vel have ret i, mener trafikforsker Uffe Palludan.
- Privat drevet infrastruktur bliver styret af nogle andre interesser end en offentlig. Et godt eksempel er Københavns Lufthavn, som nu er i gang med at bygge et stort shoppingcenter for at tjene penge. Hvis lufthavnen stadig havde været offentligt ejet, havde man måske nok foretrukket at optimere trafikken i stedet, siger han til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. jan. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland