Overenskomsterne for statsansatte ender omkring 4,3 procent årligt. Men staten får ikke lov til at sætte lønrammen for kommunalt ansatte, siger lokal FOA-formand
- 4,3 procent? Det er helt andre tal, vores medlemmer går efter!
Det siger Palle Nissen, formand for FOA Social- og Sundhedsafdelingen i København.
Udtalelsen kommer som reaktion på, at de statsansattes topforhandler, Sine Sunesen, har meldt ud, at hun går efter et samlet OK-forlig svarende til det, der blev opnået på det private område sidste år. Det endte på omkring 4,3 procent om året over tre år.
- Hvad staten kan præstere på det her område, det påvirker ikke vores holdning. Og jeg vil godt understrege, at fra og med sidste overenskomst har de enkelte organisationer i vores forhandlingsfællesskab KTO mere at sige, når det gælder om at forhandle lønnen på plads, siger Palle Nissen.
Ved sidste overenskomst i 2005 blev der indført en såkaldt 'omvendt' forhandlingsmodel. Tidligere har KTO forhandlet alle generelle krav på plads, også lønpuljen, hvorefter der blev forhandlet om organisationernes specifikke krav. Nu er det de enkelte organisationer, der indleder forhandlingerne, og der er givet et vist 'frirum' til, hvordan lønstigningerne fordeler sig mellem organisationerne.
- KTO har denne gang til opgave at sikre reallønnen samt bevarelsen af vores reguleringsordning, som justerer lønnen i forhold til lønudviklingen i det private, forklarer Palle Nissen.
- Vi har selv stor indflydelse på, hvordan resultatet bliver. Og medlemmerne har helt klart givet udtryk for, at alt skal sættes ind på at sikre store generelle lønstigninger. Så må alt andet ligge. Og jeg kan forsikre dig for, at vores medlemmer er klar til konflikt, hvis vi ikke får opfyldt vores krav om 'mandeløn til kvindefag', siger Palle Nissen itl Arbejderen.
Formanden for de københavnske social- og sundhedsassistenter og -hjælpere mener derfor, 'plejer' er død' - forstået som traditionen, hvor den statslige overenskomst blev indgået først, og lagde rammerne for hele det offentlige område.
Det er finansminister Lars Løkke Rasmussen ikke enig i. Både finansministeren og de statsansattes chefforhandler Sine Sunesen går efter at få en lønaftale på plads ved næste forhandlingsrunde den 9. - 10. februar - fem dage før de kommunalt ansattes forhandlingsorganisation KTO mødes med kommunernes forhandlere for at snakke løn for de næste tre år.
Sine Sunesen er helt bevidst om, at resultatet for de statsansatte vil blive brugt som rettesnor for overenskomstforhandlingerne for de langt flere ansatte i kommuner og regioner - og for et eventuelt regeringsindgreb.
- Meget tyder på, at finansministeren vil sikre sig, at vi kommer ud med et resultat, som parterne på det kommunale område, forligsinstitutionen og regeringen kan tage udgangspunkt i, siger Sine Sunesen til Jyllands-Posten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278