Regeringens krav til sagsbehandlingen af sygedagpengemodtagere presser flere ud af arbejdsmarkedet end de hjælper. Socialrådgiver siger op i protest
Hvordan synes du selv det går?
Det spørgsmål bliver stadig flere danskere på sygedagpenge præsenteret for, når fortravlede og pressede sagsbehandlere skal nå igennem deres sag for at tilfredsstille beskæftigelsesministeriets krav om rettidig opfølgning.
Presset fik sidste uge tidligere fællestillidsrepræsentant for socialrådgiverne i Københavns Kommune, Vinnie Eliasen, til at sige op i protest.
- Jeg kunne ikke længere stå inde for mit arbejde. Når kravet skal efterleves og vi samtidig har alt for få ressourcer, er kvaliteten af opfølgningen så lav, at den snarere fastholder borgerne i systemet end hjælper dem tilbage til arbejdsmarkedet, forklarer hun til Arbejderen.
Kravet om rettidig opfølgning betyder, at socialrådgiverne skal følge op på den sygemeldtes sag hver ottende uge, men ikke nødvendigvis i form af den traditionelle, personlige samtale.
Det har reduceret meget af sagsbehandlingen til et telefonopkald eller udsending af et skema, som de sygemeldte selv skal udfylde, fortæller Vinnie Eliasen.
- De sidste måneder har vi stort set ikke afholdt personlige samtaler. Men folk får ingen hjælp til at blive raske eller komme tilbage på arbejdsmarkedet af et telefonopkald eller et skema, de selv skal udfylde, påpeger hun.
I 2007 eksploderede antallet af langtidssygemeldte danskere med mere end 35 procent, og det kunne være undgået uden de rigide regler, lyder socialrådgiverens skarpe kritik.
Men den vinder ikke genklang hos Venstres arbejdsmarkedspolitiske ordfører, Jens Vibjerg.
- Kommunerne har fået de ressourcer, de skal bruge til at løfte kravet. Det er ufatteligt, at de ikke bruger dem bedre, siger han til Arbejderen.
Politikeren forklarer i stedet stigningen i antallet af langtidssygemeldte med, at kravene til kontanthjælpsmodtagere er blevet skærpet.
- Jo tættere vi kommer bunden af kontanthjælpsmodtagerne, jo svagere personer får vi ud på arbejdsmarkedet. Det giver naturligt er større langtidssygefravær, mener Jens Vibjerg.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278