Den seneste skattelettelse får kun meget få til at arbejde mere. Regeringens forudsigelser om effekten af den lavere skat holder ikke, når man spørger danskerne selv
Kun fem procent af danskerne vil arbejde mere, som følge af den skattelettelse som regeringen og Dansk Folkeparti fik igennem, lige før valget blev udskrevet sidste år. Hele 89 procent har ikke tænkt sig at arbejde så meget som en time mere. Og knap fem procent erklærer, at de vil bruge de ekstra penge til at arbejde mindre end i dag.
Det viser en omfattende spørgeskemaundersøgelse, som Ugebrevet Mandagmorgen har lavet blandt 2200 repræsentativt udvalgte danskere.
Begrundelsen for skattelettelsen var ellers, at den ville få folk til at arbejde mere i en situation, hvor der er mangel på arbejdskraft. Finansministeriet har beregnet sig frem til, at skattelettelsen vil give en ekstra beskæftigelse svarende til 8000 fuldtidsbeskæftigede.
Men når man spørger danskerne selv, vil skattelettelsen kun få dem til at arbejde mere i et omfang, der svarer til omkring 5400 fuldtidsbeskæftigede.
Og det tal kan nemt vise sig at være overdrevent, konstaterer Mandagmorgen. En lignende undersøgelse af danskernes reaktion på skattelettelsen i 2004 viste, at folks egen forventning til øget arbejdsindsats oversteg virkeligheden.
'Tager man højde for det, ender man i bedste fald med et rundt nul', konkluderer Ugebrevet.
- I forvejen er det utilfredsstillende, at Finansministeriets beregninger kun bygger på en enkelt undersøgelse foretaget helt tilbage i 1996. Dengang var den gennemsnitlige arbejdstid kortere og arbejdsløsheden over 170.000 mennesker højere end i dag. Det må forventes, at folks mulighed for og lyst til at arbejde yderligere er markant mindre i dag, siger Martin Madsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Mandagmorgen.
- Dertil kommer, at indkomst- og særligt formuefremgangen har været stor siden 1996. Det kunne også trække i retning af, at skattelettelsen bliver omsat til mere frihed og mindre arbejde, tilføjer han.
Mandagmorgen har også spurgt, hvor meget folk vil arbejde mere, hvis der gennemføres en så drastisk skattelettelse, at den højeste skatteprocent bliver 45 procent. Det svarer stort set til en total afskaffelse af topskatten samt den del af mellemskatten, som bliver tilbage efter den seneste skattelettelse.
Kun 12 procent af danskerne vil arbejde mere, hvis der kommer en sådan skattelettelse, mens godt seks procent erklærer, at de vil arbejde mindre. Samlet set giver det en øget arbejdsindsats svarende til 28.000 fuldtidsbeskæftigede. Det er kun godt og vel halvdelen af de 50.000 fuldtidsjob, som Finansministeriet vurderer vil være konsekvensen af en så stor skattelettelse.
- Økonomer opstiller modeller, som viser det ene eller andet, alt efter om man er højre- eller venstresnoet. Men her har vi så en undersøgelse, der tager fat i virkeligheden. Nu har overdommeren talt, og så er der nogen, som må stikke piben ind, siger økonomiprofessor Jesper Jespersen til Information.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278