05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bekymring i EU-fagbevægelse

Bekymring i EU-fagbevægelse

Fredag, 01. februar, 2008, 00:00:00

Vaxholm-dommen vækker bekymring langt ud over de nordiske landes grænser.Den vil give grønt lys for løndumping og forskelsbehandling, advarer Euro-LO

EF-domstolens dom i Vaxholm-sagen, der forbyder svensk fagbevægelse at konflikte for at få udenlanske virksomheder til at overholde svenske overenskomster, udgør ikke blot en alvorlig udfordring for den nordiske aftalemodel, men for hele fagbevægelsen i EU, mener den europæiske LO-sammenslutning EFS.
'Der kan være negative effekter på andre landes (arbejdsmarkeds)systemer på grund af den snævre udlægning af udstationeringsdirektivet Det vil også få indflydelse på fagforeningers mulighed for at fremme ligebehandling og beskyttelse af arbejdere uanset nationalitet', skriver EFS i en udtalelse, der fortsætter:
'Der vil også være bekymring for, om fagforeningernes mulighed for at garantere disse rettigheder er truet af princippet om den fri bevægelse for serviceydelser.'
Vaxholm-dommen spiller også ind i den kommende irske folkeafstemning om den nye EU-forfatning. Den irske regering har endnu ikke fastlagt en dato, og det irske LO, ICTU, advarer nu om, at den skal skynde sig. For Vaxholm-dommen skaber så meget tvivl om EU`s holdning til fagbevægelsen, at modstanden mod unionsprojektet risikerer at vokse støt.
ICTU`s generalsekretær David Begg understreger, at Vaxholm-dommen er sidste led i en række begivenheder, som har undergravet den irske fagbevægelsens tiltro til EU. Blandt andet at den irske fagbevægelse ikke blev konsulteret om beslutningen om at åbne grænserne totalt for arbejdskraft fra de nye EU-lande og forsøget på at få gennemtvunget servicedirektivet i sin oprindelige helt igennem nyliberalistiske form.
- Disse begivenheder skaber et vanskeligt klima, hvor man ikke længere kan regne med den traditionelle faglige støtte til Det Europæiske Projekt, siger David Begg.
I Vaxholm-sagens oprindelsesland, Sverige, har regeringen sat arbejdsmarkedets parter til at finde en arbejdsretslig løsning, mens den selv overvejer om man kan redde stumperne ved at ændre i den lov, der implementerer udstationeringsdirektivet i Sverige.
Vaxholm-dommen skal i sidste ende fortolkes af den svenske arbejdsret, som oprindeligt sendte den i armene på EF-domstolen. Dommen efterlader dog ikke meget til den nationale fortolkning. Men det svenske LO aner en udvej. Den vil dog kun gælde for den konkrete sag:
Hvis arbejdsretten finder, at Lavals datterselskab, der stod for bygningen af skolen i Vaxholm, er en svensk virksomhed, gælder EU-dommen ikke i netop denne sag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland