Frifindelsen af al-Aqsa, dens formand og kasserer ved Østre Landsret for økonomisk støtte til terror gør det nemmere at fortsætte hjælpearbejdet på Vestbredden
De humanitære muslimske organisationer i Danmark drog et lettelsens suk, da Østre Landsret i tirsdag frikendte såvel foreningen al-Aqsa som dens formand og kasserer for at støtte Hamas økonomisk. Det skete, da retten stadfæstede Københavns Byrets dom fra 2007.
Foreningen og de to medlemmer var tiltalt for at have overtrådt straffelovens paragraf 114 a og b ved i 2002 at have overført en halv million kroner indsamlet i Danmark til Vestbredden. Modtagerne var to hjælpeorganisationer, som ifølge anklageren tilhører eller støtter Hamas.
Hamas står på både USA`s og EU`s terrorlister. Det gør det ulovligt at samle penge ind til fordel for organisationen.
Al-Aqsa har hele tiden fastholdt, at de penge der blev sendt til Vestbredden, gik til humanitært arbejde, blandt andet mad, sundhed og skolegang for de mest udsatte grupper i det besatte område.
Selv om al-Aqsa blev frikendt var Østre Landsrets afgørelse dog ikke klar. Tre ud af seks dommere mente, at de to organisationer kunne knyttes til Hamas, men al-Aqsa foreningen blev frikendt på grund af stemmelighed. I yderligere to tiltalepunkter var der flertal for at frifinde foreningen.
Svage beviser
Det er anden gang, at statsadvokat Jens Madsen, afdelingen for særlig økonomisk kriminalitet, må forlade retten som taber i en sag mod al-Aqsa. En sag som afdelingen har efterforsket i fem år.
Han er skuffet over også at tabe i landsretten, men lægger vægt på at retten skulle tage stilling til beviser indsamlet af det israelske militær.
- Dommen viser, at det er vanskeligt at få ret i sager, hvor beviserne kommer fra et sted, der kan sammenlignes med en krigszone, siger statsadvokaten til Arbejderen.
Flere retseksperter har dog peget på, at justitsministeren taber sagerne, fordi hun er for hurtig på aftrækkeren til at bruge straffelovens terrorparagraffer. En af dem er professor i strafferet ved Århus Universitet, Gorm Toftegaard Nielsen.
Han sagde på et møde i DJØF sidste uge, at sagen mod tøjfirmaet Fighters + Lovers, som også var tiltalt efter terrorparagraffen, aldrig skulle være rejst.
- Den sag tyder på, at der ikke bliver administreret fornuftigt, sagde Gorm Toftegaard Nielsen på mødet.
Gorm Toftegaard Nielsen ønsker dog ikke at kommentere den aktuelle dom.
- Det har jeg ikke tænkt mig at sige mere om, end jeg allerede har sagt, siger han til Arbejderen.
Generalsekretæren for Danish Muslim Aid, imam Abdul Wahid Pedersen, er tilfreds med dommen. Han har dog langt fra armene over hovedet af glæde.
- Jeg er da glad for frifindelsen af al-Aqsa. Det bliver i hvert fald lidt sværere at gå efter os en anden gang, siger han til Arbejderen. Han har som leder af hjælpeorganisationen ISRA selv 'været gennem møllen'.
ISRA kom i klemme i 2004, da en samarbejdspartner i USA kom på den amerikanske terrorliste. Efter en grundig efterforskning frikendte det danske politi dog ISRA for at yde økonomisk støtte til terror.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278