En hårdt presset beskæftigelsesminister måtte torsdag indrømme, at det kan blive nødvendigt at ændre i EU-lovgivningen for at bevare aftale- og konfliktretten
Det kan måske godt være på sin plads at undersøge, om det er nødvendigt med ændringer i EU, hvis den danske arbejdsmarkedsmodel skal bestå ubeskåret efter Vaxholm-dommen.
Det indrømmede Claus Hjort Frederiksen, efter hårdt pres fra blandt andet Enhedslistens Line Barfod, på et åbent samråd torsdag i Arbejdsmarkeds- og Europaudvalget. Spørgsmålet vil derfor indgå i det kommende udvalgsarbejde om Vaxholm-dommens konsekvenser.
- Det skulle trækkes ud af beskæftigelsesministeren, at det ikke blot drejer sig om at indrette os efter Vaxholm-dommen, men at det også kan komme på tale at rejse sagen i EU, konkluderer Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke
Han ledte en delegation, der have foretræde for udvalgene inden samrådet, og fulgte interesseret med i diskussionen, som afslørede et bredt ønske blandt politikerne for om nødvendigt at få sagen rejst i EU-systemet.
- Det er jeg meget tilfreds med. Men det vil nok kræve et vedvarende pres fra os, vurderer Anders Olesen.
Der er klart brug for en konfliktrets-garanti, mener Enhedslistens Line Barfod.
- Vi må forklare de andre EU-lande, at konfliktretten er så fundamental for Danmark, at de må være med til at ændre i Lissabon-traktaten eller lave et tillæg, der gør det krystalklart, at EF-domstolen ikke kan blande sig i konfliktretten, sagde Line Barfod efter samrådet til Arbejderen.
Det krav rejser Fagligt Ansvar og LO Storbyerne i en underskriftskampagne.
- Den er med til at lægge pres på SF og Socialdemokraterne for ikke at godkende traktaten, før konfliktretten er sikret, vurderer Line Barfod.
Et skridt i den retning blev taget af Europaudvalgets formand, socialdemokraten Svend Auken, under torsdagens samråd om Vaxholm-sagens konsekvenser.
- Vi skylder befolkningen, at der er en afklaring før ratifikationen af Lissabon-traktaten. Derfor beder jeg indtrængende om, at i hvert fald den del af udvalgsarbejdet, der handler om eventuelle skridt i forhold til EU, skal afsluttes så betids, at vi kan få et ordentligt beslutningsgrundlag, sagde Svend Auken.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278